logo

logo

ZUPY

Zupy
Wskazówki dietetyczne

Zupy gotuję je na domowych kostkach warzywnych, bez dodatku mięsnych porcji rosołowych. Moje zupy są lekkie kalorycznie, ale gęste od warzyw, więc na pewno są sycące. Podane przepisy to proporcje na 2,5l garnek zupy, który z warzywami waży ok. 2,5kg . Przyjmuję, że jedna porcja to duża półlitrowa miseczka,czyli jest to 5 porcji. Dla porównania będę wyszukiwać też jaką wartość kaloryczną mają tradycyjne zupy na kościach, skrzydełkach, szyjkach i innych tłustych dodatkach mięsnych. 


DOMOWA KOSTKA WARZYWNA Domowa kostka warzywna ŻUREK CZY BARSZCZ BIAŁY - CZYM SIĘ RÓŻNIĄ? Żurek czy barszcz biały - czym się różnią?
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW ZUPA KALAFIOROWA
Zupa z młodej kapusty Zupa krem ze szparagów Zupa kalafiorowa
BARSZCZ BIAŁY NA KWASIE Z KISZONEJ KAPUSTY ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ I BOBEM CHŁODNIK Z BOTWINKI ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM
Barszcz biały na kwasie z kiszonej kapusty Zupa z kapustą włoską i bobem Chłodnik z botwinki Zupa szczawiowa z jajkiem
ZUPA KREM Z BRUKSELKI ZUPA KREM PIECZARKOWA ZUPA CYTRYNOWA Z RYŻEM ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE
Zupa krem z brukselki Zupa krem pieczarkowa Zupa cytrynowa z ryżem Żurek na domowym zakwasie
ZUPA OGÓRKOWA Z RYŻEM ZUPA MARCHEWKOWO- POMARAŃCZOWA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY I PAPRYKI
Zupa ogórkowa z ryżem Zupa marchewkowo-pomarańczowa Zupa z czerwonej soczewicy Zupa krem z czerwonej soczewicy
ZUPA POMIDOROWA ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ ZUPA KUKURYDZIANA ZUPA KREM SELEROWA ZUPA KREM Z POMIDORÓW
Zupa pomidorowa ze słodką kapustą Zupa kukurydziana Zupa krem selerowa Zupa krem z pomidorów
BARSZCZ CZERWONY Z KISZONYCH BURACZKÓW ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI ZUPA RYBNA Z ZIEMNIAKAMI
Barszcz czerwony z kiszonych buraczków Zupa grzybowa z łazankami Barszcz czerwony z uszkami Zupa rybna z ziemniakami
ZUPA FASOLOWA ZUPA OGÓRKOWA KAPUŚNIAK Z ZIEMNIACZKAMI ZUPA KREM Z PORA
Zupa fasolowa Zupa ogórkowa Kapuśniak z ziemniaczkami Zupa krem z pora
ZUPA JOGURTOWO
-DYNIOWA NA OSTRO
ZUPA GRZYBOWA
ZUPA KREM BROKUŁOWA
ZUPA KREM MARCHEWKOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM
Zupa jogurtowo-dyniowa na ostro Zupa grzybowa Zupa krem brikułowa Zupa krem marchewkowa
ZUPA KREM Z CIECIORKI Z KIEŁKAMI KAPUŚNIAK Z PIERSIĄ KURCZAKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI ZUPA KREM DYNIOWA
Zupa krem z cieciorki z kiełkami soczewicy Kapuśniak z piersią kurczaka Zupa cebulowa z grzankami Zupa krem dyniowa
ZUPA BRUKSELKOWA KRUPNIK ZUPA WARZYWNA Z DYNIĄ BARSZCZ CZERWONY Z JAJKIEM I BIAŁYM SEREM
Zupa brukselkowa Krupnik Zupa warzywna z dynią Barsz czerwony z jajkiem i białym serem
BARSZCZ CZERWONY UKRAIŃSKI ZUPA POMIDOROWA Z KLUSECZKAMI ZUPA WARZYWNA ZUPA KREM Z KALAREPKI
Barszcz czerwony ukraiński Zupa pomidorowa z kluseczkami Zupa warzywna Zupa krem z kalarepki

53 komentarze:

  1. Jesteś niesamowita kobieto:)
    jestem na diecie od 2 tygodni i tez probuje dzialac w kuchni bo lubie akurat gotowac a teraz przynajmniej mam duzo przepisow nowych do wyprobowania...dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam domowej roboty bulionetki do zup i sosow zamiast tych kostek rosolowych ;D
    no i... JESTES GENIALNA!!! Dalas mi motywacje i wiareze sie uda gdy juz nie mialam sily i pomyslu!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie bulionetki? Jak je zrobić? Bo rozumiem, że to coś skondensowanego, co działa na zasadzie kostki? Będę wdzięczna za odpowiedź.

      Usuń
    2. http://kotlet.tv/domowa-kostka-do-zup

      Pewnie chodziło o coś takiego :) ja jeszcze nie próbowałam ale na pewno to lepsza alternatywa niż coś sklepowego :)

      Usuń
  3. tutaj bardzo fajnie opisane ;D http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/13/domowe-bulionetki-do-zup-i-sosow/

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, korzystam z Pani przepisów od kilku tygodni i bardzo pomagają mi one w utrzymaniu diety. Chciałabym zaproponować szybką, pyszną i bardzo niskokaloryczną zupę, którą jem kilka razy w tygodniu ze względu na czas jej przygotowania - około5 min!
    ZUPA KREM Z BROKUŁA
    do garnka wrzucamy różyczki z brokuła- świeżego lub mrożonego (im więcej tym gęstsza zupa wyjdzie)
    zalewamy go wodą tak żeby był delikatnie przykryty, dorzucamy kostkę rosołową, trochę ziarenek smaku/wegety i pieprz. Brokuła gotujemy aż będzie al'dente. Całość miksujemy blenderem, próbujemy- można jeszcze doprawić. Podajemy same lub z kleksem jogurtu naturalnego :) cały garnek ma około 100 kcal!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie przepisy są super, mam tylko jedno ale, kostki rosołowe, maggi, vegeta to niestety tylko sól i chemia, nie ma to nic wspólnego ze zdrowym żywieniem, ale przepisy na drugie dania super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, ja to wszystko wiem, ale ja to tak lubię i lepiej mi smakuje. A maggi... Może kiedyś opanuję gotowanie zup na soli, teraz no idą kostki w ruch, od jednej na tydzień to chyba się nic nie stanie ;) Ale zawsze można pominąć przecież, to tylko propozycja :)

      Usuń
    2. ja robię sama vegetę i wcale nie czuje różnicy choć z początku domownicy mówili ze coś nie doprawiłam chyba, teraz wróciły im naturalne smaki więc już nie kupuje tego świństwa i cały czas używam mojej naturety jak ją nazywam :) .
      domowa "vegetę" robię z suszonych warzyw 1 paczka, 4 łyżki soli morskiej, suszona natka pietruszki wymieszana z suszonym lubczykiem w dowolnej proporcji jaka smakuje i jaką lubicie, pół łyżeczki kurkumy,pół łyżeczki suszonego czosnku, pół łyżeczki pieprzu białego - wszystko miksujemy, jak będzie gotowa można przesiać lub pozostawić te drobne części suszonych warzyw i tak się pięknie ugotują w potrawie.

      Traktuję moja naturete jako bazę do przypraw np. do mielonych dodając więcej czosnku suszonego, tymianku i ostrej lub słodkiej papryki, podobnie przyprawę do kurczaka dodajac dodatkową porcje czerwonej suszonej papryki.

      proporcje soli sami możecie "wyważyć" ale i mniej tym lepiej SMACZNEGO I NA ZDROWIE

      Usuń
  6. Zamiast kostek proponuję bulionetki, które nie mają glutaminianu sodu i tłuszczu utwardzonego, zamiast zwykłej vegety, vegetę natur, również bez wzmacniaczy smaku i zapachu,oraz suszone warzywa, tylko zdrowego zamiennika maggi nie udało mi się znaleźć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A maggi podobno zastępuje lubczyk ogrodowy, jeżeli chodzi o smak. W końcu to wyciąg z ziela lubczyku był podstawą oryginalnych przypraw maggi.

      Usuń
    2. O, i to jest konkretna odpowiedź :) Fajnie jak ktoś coś podpowie z dobrego serca, bo przecież ja też nie ogarniam wszystkich tematów zdrowego żywienia, moja doba jest dłuższa od przeciętnej, ale i tak za krótka :D Tylko ja proszę jeszcze o podanie producentów, miejsc, w których się to kupi. Jeśli to mi zastąpi vegetę i kostki, to żaden problem przestać używać. Czasem po prostu z lenistwa i wygody sięgam po to, co łatwiej dostępne. Dziękuję :)

      A przymierzam się ciągle do zrobienia tych bulionów powyżej z linka, ale że było lato i zup prawie w ogóle nie jedliśmy, to zapomniałam o temacie. Myślę, że to może być dobry temat na post, jak zrobić swoje zdrowe warzywne buliony.

      Usuń
    3. Bulionetki, czyli zdrowszy odpowiednik kostki produkuje Knorr, a Vegetę Natur produkuje ta sama firma, co zwykłą, tylko jest ona w zielonym opakowaniu i nieco więcej kosztuje. Produkty te można bez problemu kupić w każdym większym sklepie.

      Usuń
    4. I bardzo dziękuję za takie info :) To skoro to takie łatwe iść do większego sklepu, to z pewnością skorzystam i będę kupować te zdrowe. Ja po prostu nie mam czasu wczytywać się w każdy produkt i czasem mi tej wiedzy brakuje, a rozwiązania zdrowsze są tak blisko :) Bo już miałam wizje Eko-sklepy i inne takie, które mi nie po drodze. Jeszcze raz dziękuję :)

      Usuń
  7. dzięki wielkie!!!!! Twoje przepisy bardzo ułatwiły mi egzystowanie na mojej diecie ponieważ kończyły mi się już pomysły co do gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pomysłów mam jeszcze trochę :) może coś jeszcze będzie na blogu :P

      Usuń
  8. Firma Warzywko produkuje suszone pyszne warzywa do zup :-) bez jakichkolwiek konserwantow. Zupa smakuje super i pieknie pachnie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdzie sie podziala ogorkowa ? Zrobilam ostatnio zabielana jogurtem naturalnym :-) wyszla pyszna mam nadzieje ze dietetyczna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabiorę się za nią niedługo, tylko problem w tym, że w domu nikt nie lubi tylko ja, więc ciągle mi brak motywacji.

      Usuń
  10. szukam zupek, biorę zakładkę zupy i nie mogę ich tu znaleźć:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawione, niestety czasami pomyłki się zdarzają :P

      Usuń
  11. wielkie dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja bym tak jeszcze po prosiła jeśli mogę o zupkę krem z pomidorków:) wiem ze jak ja znajdę tutaj to będę miała pewność że jest lekka i smaczna a już jakiś czas za mną chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to znajdziesz, już trafiło na listę :)

      Usuń
  13. Czosnkowa jeszcze by się przydała ;)
    Zdrowa, idealna na zimę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślę, tylko nie wiem czy amatorzy tej zupy się znajdą w domu.

      Usuń
  14. Wszystkie zupy tak smakowicie wyglądają,że aż ślinka cieknie.
    Niektóre już wypróbowałam.Doskonałe.
    Należy Ci się kulinarny Nobel.
    Pozdrawiam Gella.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gella, z tego co zrozumiałam jesteś starsza ode mnie, więc skoro Ty piszesz, że zupy czysto warzywne są dobre, to już się cieszę :) Bo pokolenie mojej mamy nie rozumie jak zupa nie na rosole, nóżce czy skrzydełkach może być dobra. A jak widać może być dobra :)

      Usuń
  15. ja szukam kalafiorowej i tez nie widze ale coz sama zrobie ale bylaby mile widziana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie było tu takiej, w takim razie zapiszę na listę, co trzeba uzupełnić. Czasem łatwe przepisy gdzieś mi umykają.

      Usuń
    2. to może i można groszkową :) a czy Pani robi rosół????

      Usuń
  16. Robiłam już pare zup i na prawdę smaczne :) ostatnio naszyowałam na barszcz czerwony z jajkiem i serem tylko, że bez tych dodatków. W zamian wszystko zmiksowałam ile ma taka zapa kcal?? Można prosić o policzenie bo ja nie wiem jak się za to zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fanka Madzi z Wrocławia z mamą Basia;-)))
    ZUPA "flaczki" z Boczniaków
    200g -boczniaków =56kcal
    200g-marchewki
    100g -seler
    przyprawy : sól,pieprz,lubczyk,kminek,majeranek(przyprawy w sumie jak do tradycyjnych flaków)
    warzywka ścieramy na dużych oczkach , boczniaki kroimy w paski (jak flaczki) 2,5l wody.
    Pycha można dodać pierś z kurczaka wtedy będzie więcej kalorii ..Moja córka uwielbia gdy robię "flaczki"

    OdpowiedzUsuń
  18. ostatnio robiłam zupę z kukurydzy
    była przepyszna
    a mój synuś w tym czasie miał chore gardło i tak naprawdę przez cały dzien jadł tylko ją :)
    sukcesywnie zaczynam wypróbowywać przepisy z bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jesteś niesamowita kobieto!!! Można się zapisać do Twojego fanklubu? :):):) Że też dopiero teraz trafiłam na Twojego cudnego bloga. Ile wariacji i pomysłów, obłęd! Czuję, że długo "pojadę" na Twoich przepisach i odkryję świat warzyw na nowo, a przyznam, że miałam z tym duży problem. Ślinka cieknie od samego patrzenia, kapitalna strona! Aż się góry chce przenosić! I jeszcze ta Galeria. Jesteście niesamowite Dziewczyny. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Twoja chudnąca i fruwająca imienniczka @:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) A galerię powiększymy już niedługo :)

      Usuń
  20. Poproszę o zupę krem z kalafiora :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No patrz, przegapiłam kalafiorową, a robiłam całkiem niedawno, byłam pewna, że to już na blogu jest :)

      Usuń
  21. Witam, wspanialy blog, za ktory dziekuje wraz z mezem, Wlasnie przygotowuje nas na start, od jutra. Czytam blog juz od kilku dni, wiem ze gdzies widzialam juz to pytanie (za co z gory przepraszam) ale wolac sie upewnic zapytam i ja. Podane w przepisach warzywa na zupe (ich waga) podana jest po obraniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po obraniu. Gdzieś było, ale też nie pamiętam gdzie :)

      Usuń
  22. Uwielbiam zupy :) I już się nie mogę doczekać, kiedy zacznę gotować :) Czy aktualne przepisy będzie Pani również dodawać do poszczególnych kategorii? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki co nie, bo to by zaburzyło spis treści i strony i strasznie dużo z tym by było roboty.

      Usuń
    2. Rozumiem, że włożyła Pani w to mnóstwo pracy, ale chodzi tylko o Pani 'książkę", czy również o kategoryzacje na stronie? Pozdrawiam

      Usuń
  23. Piszecie o Vegeta Natur że jest naturalna ale chyba najpierw należy przeczytać skład tam jest coś takiego jak ekstrakt drożdżowy jak dobrze pamiętam a to jest to samo co glutaminian tylko ładniej nazwane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczytałam i nie doczytałam się nic na temat szkodliwości ekstraktu drożdżowego, jest dopuszczony do spożycia. Ale mogę się mylić, bo poprzestałam na 3 pierwszych artykułach wyszukanych w google i wszystkie wskazywały na to, że nie jest to nic śmiercionośnego :)

      Usuń
  24. Ludzie nie dajmy się zwariować!!! Nie powiem ja również staram sie sprawdzać co jem ale jak będziemy się tak czepiali wszystkiego to ni byśmy nie zjedli. Zwykła vegeta be,natur be a sól to biała śmierć!!! Bez przesady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko w granicach rozsądku, świat jest taki a nie inny i od wszystkiego się nie da uciec, choćby się bardzo chciało. No chyba, że ma się na to czas (na czytanie wszystkich opakowań) i pieniądze (żeby kupować zdrowe zamienniki).

      Usuń
  25. I święta racja pani Magdo.

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudowny blog, dziękuję bardzo za te przepisy. Obowiązkowo mój jeden procent trafi na konto chłopaków. Dzięki Pani Magdo za pomysły i bezinteresowność. Mało takich ludzi teraz

    OdpowiedzUsuń
  27. Zupa z cieciorki pycha.Mój mąż,który nie cierpiał zup w postaci kremu teraz je uwielbia i wszysko chciałby przerabiać na zupy krem.

    OdpowiedzUsuń
  28. Suuuuper blog, napewno wykorzystam wiele pomysłów. Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  29. A zna pani może przepis na zupę krem z gruszku? :D

    OdpowiedzUsuń