logo

logo

BUFET IMPREZOWY

Bufet imprezowy
Wskazówki dietetyczne

Jestem miłośniczką małych przystaweczek, dań na tzw. dwa gryzy. Mam dość wieloletniego imieninowego menu, gdzie zawsze musiała być tłusta ryba po grecku, schaby ze śliwką, śledzie w oleju lub w śmietanowej pierzynce, majonezowe sałatki, a na gorąco tradycyjny bigos i barszczyk czerwony ze smażonym w oleju tłuściutkim krokiecikiem. Wychodzę z założenia, że jak u mnie będzie coś innego na stole niż u wszystkich, to przynajmniej nie będzie nudy.

Potrawy staram się przygotowywać według zasad dietetycznych, unikam tego co zakazane, zastępuję tym co lekkie i smaczne. Nie zawsze się tak da, bo skoro już impreza i goście to czemu miałabym ich karmić marchewkami i kapustą, bo to niskokaloryczne? Przecież nie każdy jest na diecie, nie każdy ma ochotę być karmiony dietetycznie, w końcu do domu na imprezę przychodzą normalni ludzie. Ale staram się zrobić to tak, że mimo wszystko to, co przygotowuję jest zawsze zdrowe, jest ładnie podane i jest smaczne. Przede wszystkim zaskakuję gości nowościami, które sama wymyślam lub wyszukuję przepisy w książkach kucharskich, po czym i tak je modyfikuję pod swoje potrzeby. Także zachęcam do korzystania z tych przepisów i możecie mi wierzyć, że półmiski na koniec imprezy pozostaną puste.

A jak wyglądają takie dietetyczne słoły imprezowe w moim wykonaniu możecie zobaczyć tutaj.


SŁONE PRZEKĄSKI


Przekąski w wersji zdrowej, odchudzonej, bez chemii. Chrupiące i smaczne, jako alternatywa dla chipsów, krakersów i orzeszków ze sklepowej półki.
KRAKERSY W TRZECH SMAKACH KRAKERSY SEROWE CIASTECZKA SEROWE Z PISTACJAMI KRAKERSY PEŁNOZIARNISTE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Krakersy w trzech smakach Krakersy serowe Ciasteczka serowe z pistacjami Krakersy pełnoziarniste z suszonymi pomidorami
"ORZESZKI ZIEMNE" W WERSJI LIGHT PIKANTNE KRAKERSY OTRĘBOWE "ORZESZKI" W WERSJI LIGHT CHRUPIĄCE PIKANTNE "ORZESZKI"
"Orzeszki ziemne" w wersji light Pikantne krakersy otrębowe "Orzeszki" w wersji light Chrupiące pikantne "orzeszki"
NACHOS Z NUTKĄ CHILI CHIPSY
"SAMO ZDROWIE"
MACA ZIOŁOWA PIKANTNE PALUSZKI DROŻDŻOWE
Nachos z nutką chili Chipsy "samo zdrowie" Maca ziołowa Pikantne paluszki drożdżowe

KANAPECZKI I KORECZKI


Przystawki, które można przygotować  produktów gotowych - bez pieczenia, gotowania i smażenia.
KANAPECZKI NA KRAKERSACH SZYNKA FASZEROWANA KORECZKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
Kanapeczki na krekersach Szynka faszerowana Koreczki z wędzonym kurczakiem
TORTILLE KANAPECZKI
 MINI-MINI
KULKI SEROWE ROZMAITOŚCI NA CHIPSIE
Tortille Kanapeczki mini-mini Kulki serowe Rozmaitości na chipsie

PASZTECIKI


Wymagają przygotowania w piekarniku, ale szybkie w przygotowaniu. Nadzienia do wyboru -  mięsne i warzywne.
PASZTECIKI Z PASTĄ Z CIECIORKI
Paszteciki z pastą z cieciorki
PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM PASZTECIKI Z PIERSIĄ, DYNIĄ I SUSZONYM POMIDOREM PASZTECIKI Z FARSZEM BROKUŁOWO-
ORZECHOWYM
PASZTECIKI Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Paszteciki ze szpinakiem i białym serem Paszteciki z piersią, dynią i suszonym pomidorem Paszteciki z farszem brokułowo-orzechowym Paszteciki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
PASZTECIKI KAPUŚNIACZKI PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ ŚLIMACZKI SZPINAKOWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO PASZTECIKI W CIEŚCIE SZPINAKOWYM
Paszteciki kapuśniaczki Paszteciki z soczewicą Slimaczki szpinakowe z ciasta francuskiego Paszteciki w cieście szpinakowym
PASZTECIKI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ PASZTECIKI CEBULOWE PASZTECIKI Z FARSZEM PIECZARKOWYM PASZTECIKI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ
Paszteciki z czerwoną soczewicą Paszteciki cebulowe Paszteciki z farszem pieczarkowym Paszteciki z czerwoną soczewicą

PRZYSTAWKI Z PATELNI

Wymagają przygotowania naleśników lub frittaty na patelni. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
NALEŚNIKI GRYCZANE Z FETĄ I KIEŁKAMI MUNG WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM Z TOFU
Naleśniki gryczane z fetą i kiełkami fasolki mung Wegańskie naleśniki z farszem z tofu
NALEŚNIKOWE ZAWIJAŃCE KORECZKI NA FRITTACIE NALEŚNIKOWE SUSHI W TRZECH KOLORACH NALEŚNIKOWE CZARNE SUSHI
Naleśnikowe zawijańce Koreczki na frittacie Naleśnikowe sushi w trzech kolorach Naleśnikowe czarne sushi

PRZYSTAWKI Z PIEKARNIKA

Podawane na zimno, ale wymagające wcześniejszego przygotowania w piekarniku. Łatwe w przygotowaniu, ale czasochłonne.
KOSZYCZKI Z WĘDLINĄ DROBIOWĄ I ORZECHAMI KOSZYCZKI PEŁNOZIARNISTE Z FARSZEM WARZYWNYM
Koszyczki z wędliną drobiową i orzechami Koszyczki pełnoziarniste z farszem warzywnym
CIASTECZKA SEROWE Z KREMEM A'LA FETA PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO KOSZYCZKI Z FARSZEM PIECZARKOWYM KOSZYCZKI Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ
Ciasteczka serowe z kremem a'la feta Zielono-pomarańczowe przekąski z ciasta francuskiego Koszyczki z farszem pieczarkowym Koszyczki z brązową soczewicą
ROLADA Z WĘDZONYM DORSZEM ROLADA PAPRYKOWA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ KORECZKI RYBNE Z SUSZONYM POMIDOREM ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Rolada z wędzonym dorszem Rolada paprykowa z wędzoną makrelą Koreczki rybne Rolada szpinakowa z łososiem
TARTALETKI NA RÓŻOWO PRZEKŁADAŃCE SZPINAKOWE RÓŻYCZKI ZIEMNIACZANE ROLADA KAPUŚCIANA
Tartaletki na różowo Przekładańce szpinakowe Różyczki ziemniaczane Rolada kapuściana
PTYSIE NADZIEWANE NA OSTRO MUSZELKI NADZIEWANE PRZEKŁADAŃCE
JAJECZNE
TARTALETKI NADZIEWANE
Ptysie nadziewane na ostro Muszelki nadziewane Przekładańce jajeczne Tartaletki nadziewane

PRZYSTAWKI GOTOWANE

Podawane na zimno, wymagają wcześniejszego ugotowania części składników.
SOJA PO GRECKU ŁOSOŚ W GALARECIE KULKI MIĘSNE PIECZARKOWE KULKI PIECZARKOWE Z KASZY JAGLANEJ
Soja po grecku Łosoś w galarecie Kulki mięsne pieczarkowe Kulki pieczarkowe z kaszy jaglanej
ROLADKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ ROLADKI KOPERKOWE Z ORZECHAMI NERKOWCA ROLADKI Z ŻURAWINAMI I PISTACJAMI ROLADKI PIECZARKOWO-
PIETRUSZKOWE
Roladki z suszonymi pomidowami i bazylią Roladki koperkowe z orzechami nerkowca Roladki z żurawinami i pistacjami Roladki pieczarkowo-pietruszkowe
ROLADA SZPINAKOWA Z PISTACJAMI ROLADA Z MORELAMI I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ SUSHI ROLADKI Z SUSZONYMI MORELAMI I MIGDAŁAMI
Rolada szpinakowa z pistacjami Rolada z morelami i musztardą francuską Sushi Roladki z suszonymi morelami i migdałami
ROLADKI DROBIOWE ŚLIWKOWO
-ORZECHOWE
PIERSI MARCHEWKOWE Z PISTACJAMI ROLADKI DROBIOWE SZPINAKOWE RYBA PO GRECKU
Rolada śliwkowo-orzechowa Piersi marchewkowe z pistacjami Roladki drobiowe szpinakowe Ryba po grecku
KULKI SEROWE Z SOCZEWICĄ ROLADA JAJECZNA ZE SZPINAKIEM MUSZLE NADZIEWANE KURCZAKIEM POMIDOROWYM MUSZELKI NADZIEWANE NA ZIELONO
Kulki serowe z soczewicą Rolada jajeczna ze szpinakiem Muszle nadziewane kurczakiem pomidorowym http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/05/muszelki-nadziewane-na-zielono.html
MUSZLE Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI MIĘSNE KULKI SEROWE KULKI Z CZERWONEJ SOCZEWICY FONDUE SEROWE
Muszle z soczewicą i pieczarkami Mięsne kulki serowe Kulki z czerwonej soczewicy Fondue serowe
KULKI MIĘSNE W ŻÓŁTYM RYŻU JAJKA FASZEROWANE AWOKADO KULKI MIĘSNE SZPINAKOWE MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE
Kulki mięsne w żółtym ryżu Jajka faszerowane awokado Kulki mięsne szpinakowe Muszle makaronowe faszerowane
PRZEKŁADAŃCE SEROWE KULE ZIEMNIACZANO -JAJECZNE SAŁATA Z NIESPODZIANKĄ PIKANTNY TORCIK ZIEMNIACZANO
-SEROWY
Przekładańce serowe Kule ziemniaczano-jajeczne Sałata z niespodzianką Pikantny torcik ziemniaczano-serowy

PIECZYWO IMPREZOWE


Pieczywo, mini bułeczki lub drożdżowe wypieki, np. pod imprezowe pasty kanapkowe.
DROŻDŻÓWKA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Drożdżówka z fetą i suszonymi pomidorami
ŚLIMACZKI MUSZTARDOWE CHLEBEK Z BIAŁEJ FASOLI BABECZKI Z CZERWONEJ SOCZEWICY CHLEBKI DYNIOWE CURRY
Ślimaczki musztardowe Chlebek z fasoli Babeczki z czerwonej sodzewicy Chlebki dyniowe curry



PASTY KANAPKOWE

Pasty kanapkowe sprawdzają się nie tylko zwykłych codziennych kanapkach. Na imprezach polecam z odpowiednio zachęcającym pieczywkiem - schodzi do zera.
PASTA PAPRYKOWA Z TUŃCZYKIEM I BAZYLIĄ PASTA AWOKADO Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Pasta paprykowa z tuńczykiem i bazylią Pasta awokado z suszonymi pomidorami
PASTA PAPRYKOWA Z SOCZEWICĄ PAPRYKARZ DOMOWY PASTA SOJOWA PIECZARKOWA PASTA SOJOWA MARCHEWKOWO-
POMIDOROWA
Pasta paprykowa z soczewicą Paprykarz domowy Pasta sojowa pieczarkowa Pasta sojowa marchewkowo-pomidorowa
PASTA Z KASZY JAGLANEJ I FASOLKI PASTA Z KASZY JAGLANEJ Z BROKUŁEM I ORZECHAMI PASTA AWOKADO PASTA KANAPKOWA PIECZARKOWA A'LA PASZTET
Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i fasolki Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej z brikułem i orzechami Pasta awokado Pasta pieczarkowa kanapkowa a'la pasztet
PASTA KRABOWA Z SOCZEWICĄ PASTA Z CIECIORKI I BIAŁEGO SERA PASTA SEROWA Z TUŃCZYKIEM PASTA Z CIECIORKI Z OGÓRKIEM KISZONYM
Pasta krabowa z soczewicą Pasta z cieciorki i białego sera Pasta serowa z tuńczykiem Pasta z cieciorki z ogórkiem kiszonym
PASTA JAJECZNA WIOSENNA PASTA FASOLOWA Z TUŃCZYKIEM PASTA RYBNO-OGÓRKOWA PASTA PIECZARKOWA
Pasta jajeczna wiosenna Pasta fasolowa z tuńczykiem Pasta rybno-ogórkowa Pasta pieczarkowa
PASTA JAJECZNA PASTA RYBNA PASTA JAJECZNO
-SZPINAKOWA
SEREK CZOSNKOWY Z CHILI
Pasta jajeczna Pasta rybna Pasta jajeczno-szpinakowa Serek czosnkowy z chili
PASTA PAPRYKOWA PASTA AWOKADO PASTA Z WĘDLINĄ PASTA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH
Pasta paprykowa Pasta awokado Pasta z wędliną Pasta z paluszków krabowych

PASZTETY I TERRINY

Podawane na zimno, z tym że pasztety wcześniej pieczone w piekarniku, później schłodzone i pokrojone na półmisek.
PASZTET MARCHWIOWY Z PIERSI KURCZAKA ZAPIEKANKA Z BROKUŁEM I KASZĄ GRYCZANĄ ZAPIEKANKA WARZYWNA Z MAKARONEM ZAPIEKANKA MIĘSNA ZE SZPINAKIEM
Pasztet marchewkowy z piersi kurczaka Zapiekanka z brokułem i kaszą gryczaną Zapiekanka warzywna z makaronem Zapiekanka mięsna ze szpinakiem
PASZTET Z PIERSI  ZE SZPINAKIEM PASZTET DYNIOWO
-MARCHEWKOWY
PIECZEŃ SEROWA PASZTET Z PIERSI KURCZAKA
Pasztet z piersi kurczaka ze szpinakiem Pasztet dyniowo-marchewkowy Pieczeń serowa Pasztet z piersi kurczaka
PASZTET Z BROKUŁA PASZTET Z SELERA PASZTET Z TUŃCZYKIEM I BIAŁYM SEREM TERRINA Z SURIMI
Pasztet z brokuła Pasztet z selera Pasztet z tuńczykiem i białym serem Terrina z surimi

DIPY

Sosiki na zimno, zamiast tradycyjnych majonezowych ciężkich sosów. Można je podawać na imprezach do wszelkich przystawek.


TZATZIKI
Tzatziki
DRESSING JOGURTOWY Z POMARAŃCZĄ DIP DYNIOWO
-PAPRYKOWY
DIP OGÓRKOWY DIP BROKUŁOWY
Dressing jogurtowy z pomarańczą Dip dyniowo-paprykowy Dip ogórkowy Dip brokułowy
GUACAMOLE SOS CZOSNKOWY DIP JOGURTOWY Z ZIOŁAMI SALSA
Guacamole Sos czosnkowy Dip jogurtowy z ziołami Salsa


39 komentarzy:

  1. do raju chyba trafiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno :) tu jest całkiem sympatycznie :)

      Usuń
  2. Mogę napisac to samo :) Gratuluje tak pokaźnej kolekcji potraw, jeśli mozna to tak nazwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam wkład pracy, tylko przygotowywać i zapraszać gości. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bufet doskonały!!!!!podoba mi się bardzo..........i tyle pyszności...
    Szczęsliwego Nowego Roku ..i dużo pomysłów na takie wspaniałe dania...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkim dziękuję za miłe słowa i obiecuję się rozwijać w tych przystawkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne i ile pracy i serca w to włożone! :) oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna strona... ale muszę się ewakuować z niej bo zgłodniałem a już tak późno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie skorzystam z Twoich przepisów.
    Zaskoczę gości.
    Niech widzą,że dietetycznie może być smacznie i pięknie.
    Gella.

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietna strona ,chetnie skorzystam zprzepisow

    OdpowiedzUsuń
  10. Korzystajcie, bo mnie to bardzo cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz tu jestem, ale pewnie będę wracać. A propos ryby po grecku o której piszesz we wstępie, że tłusta... Wcale tłusta być nie musi. Jako, że bardzo lubię tę potrawę, przygotowuję po prostu rybę gotowaną na parze, a sos a warzyw duszonych na wodzie i zagęszczanych koncentratem pomidorowym. Polecam, bo w smaku nie traci nic, a kalorii ma sporo mniej niż robiona wg tradycyjnego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że nie musi być tłusta, ja też robię lekką i jest tu w przepisach. Ona po prostu mi się tak kojarzyła z wykonań różnych członków rodziny :)

      Usuń
  12. Kurcze, ile tego jest! Aż zgłodniałam troszkę...a jestem po kolacji

    OdpowiedzUsuń
  13. WOW!!! Od niedawna czytam Twojego bloga, myślałam, że wiem już czego można się po nim spodziewać, aż odkryłam BUFET IMPREZOWY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój ulubiony dział, gdzie można się trochę wykazać. Tylko imprez mało ostatnio :( ale w sierpniu urodziny córy, coś się doda :)

      Usuń
  14. Boskie :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pani Magdo super blog i przepisy.
    Tylko proszę szczególniej pisać jakie przyprawy.
    Nie kazdy wie jakie dać i ile.
    Są też młode panie które dopiero zaczynają zabawę w kuchni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny blog! Gratuluję kreatywności! Rewelacja!
    pozdrawiam serdecznie
    ewa

    OdpowiedzUsuń
  17. wow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! od czego zacząć? wszystko wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. pożeram twoją stronę oczami :)
    Super potrawy - nie mogę się doczekać aż sama zacznę je robić
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam!
    Tylko tyle mogę napisać. :P

    OdpowiedzUsuń
  20. nic dodac nic ujac,poprostu SUUUPER blog.Jest Pani wspaniala :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmmmm....strona dodana do ulubionych. Super :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. miałam problem z pomysłami na przystawki... a tu? mnóstwo inspiracji na zbliżającą się imprezę :) teraz mam kolejny problem... które wybrać? :D gratuluję i zazdroszczę wyobraźni :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniała sprawa.Dzięki za przepisy-skorzystam na pewno i będę zaglądać tu jeszcze.Pozdrawiam Ewa.

    OdpowiedzUsuń
  24. Przepisy świetne! Zastanawiam się czy niektóre "bazy" można przygotować wcześniej? Wiem, że naleśniki spokojnie mogę usmażyć dzień wcześniej, ale co z tymi wariacjami na temat ciasta drożdżowego na babeczki, muszle itp.? Planuję zaczerpnąć wiele przepisów, ale jakbym miała wszystko robić w dniu imprezy to obawiam się, że bym nie zdążyła i dlatego szukam przepisu na przygotowanie części wcześniej. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten blog jest cudowny. Pozdrawiam serdecznie! Joanna

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam, a ja piszę z pytaniem. No bo mamy lato, sezon w pełni i .... dieta. Czy myślałaś kiedyś nad tym żeby odchudzić grilla? chodzi mi o to że czasem ktoś zaprosi albo chce się wprosić i nie wiadomo co robić... jechać i nie jeść:P nie chodzi mi o grilla w postaci skrzyni piwa, karczku i białego pieczywa ale o lekkie rybki, drób szaszłyki czy co tam sie da:) pozdrawiam Kasia:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Noo, popieram. Przydałby się dział GRILOWANIE :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bez przesady.Nawet dietetyk powiedziała że można karkówke zjeść ale z dużą ilością sałatek i bez piwa.Nie dajmy się zwariować ludzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie o to mi chodzi, jak to skomponować żeby było smacznie, zdrowo i sezonowo , no bo przecież jak się pojedzie z dzieciakami pod namiot to o samych kanapkach ?? każdy ma wtedy dwa grille zamiast oczek:D

      Usuń
  29. Pod namiot? No to np pierś z kurczaka wrzuć do garnka (albo w warunkach polowych do worka foliowego)wsyp różne przyprawy,kapke oleju (są takie saszetki jednorazowe)można trochę wina czy piwa albo octu balsamicznego wymieszać,zamarynować i na grilla. Do tego sałatka.Można zrobić kurczaka w formie szaszłyków np na przemian z warzywami.ńo przecież można kombinować samemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że można, ale ciekawa jestem jakby do tematu podeszła autorka bloga:)

      Usuń
    2. Grillować dopiero zaczynam, bo pierwszy raz w życiu mam na to fizyczne możliwości, żeby w ogóle być posiadaczką grilla. Może jak ochłonę po urlopie, to coś pomyślimy.

      Usuń
  30. Na pewno wykorzystam :) wszystko pysznie wygląda
    Pozdrawiam DariaP

    OdpowiedzUsuń
  31. Ogromny wybór pomysłów i to na jednej stronie! Nie musze oglądać i ciągle klikać-wcześniejsze/póxniejsze posty, wchodzę tutaj, "jem oczami",klikam co mnie interesuje i już :)

    OdpowiedzUsuń