logo

logo

środa, 16 listopada 2011

Ciasteczka otrębowe

Ciasteczka otrębowe są bardzo zdrowe (jak na ciasteczka). Nie ma w nich ani białej mąki, ani tłuszczu, ani zbyt wiele cukru, bo tyle co ja daję, to tylko po to, żeby lekko je osłodzić i z powodzeniem nazywać je ciasteczkiem.





Składniki:
1 paczka otrębów pszennych (150g)
1 serek wiejski (200g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
1 jajko (60g)
1 paczka cukru waniliowego (15g)







Przygotowanie:
Serek wiejski, cukier waniliowy i otręby wsypujemy do miski i mieszamy, następnie dodajemy roztrzepane jajko. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (można z wierzchu przyozdobić np. orzeszkiem, rodzynkami) i pieczemy w temperaturze 180st. przez ok. 20 minut. Są gotowe wtedy, gdy bez problemu możemy podważyć je od spodu i w całości odchodzą od papieru. Można dodać inne przyprawy, ciasteczka wcale nie muszą być waniliowe, ja robiłam malinowe (z przyprawą do grzańca malinową), korzenne, cynamonowe, imbirowe. Wszystko według uznania. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.




Wartość energetyczna całego ciasta – 760kcal

Wartość energetyczna jednego ciasteczka otrębowego – 38kcal

Wartość energetyczna jednego kruchego ciasteczka z cukrem – 80kcal



6 komentarzy:

  1. Boski pomysł! Koniecznie je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. donoszę, że z homogenizowanego też wychodzi. wtedy już bez dodatku jogurtu. I bez tych fikuśnych białych kropek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zrobiłam i absolutnie mi nie smakowały, o ile np kruche ciasteczka owsiane - są super, o tyle te smakowały i mnie i innym domownikom jak "korek od wina" za to ślicznie pachniały po doprawieniu cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. A jak długo można takie ciasteczka przechowować? Chociaż podejrzewam , że znikaja bardzo szybko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za długo, biały ser z pewnością długo nie wytrzyma. Ja je w ogóle w lodówce przechowuję, o ile zostaną.

      Usuń
  5. Właśnie zrobiłam, wyszły bardzo dobre. Dodałam tylko trochę więcej jogurtu naturalnego, bo masa wydała mi się za mało kleista, aby uformować ciasteczka. Moje są lekko cynamonowo-korzenne.

    OdpowiedzUsuń