logo

logo

piątek, 13 stycznia 2012

Całuski z jabłuszkiem

 



Składniki:
½ kostki chudego białego sera (100g)
mąka pełnoziarnista (100g)
masło (10g)
1 paczka cukru waniliowego (15g)
1 łyżeczka sody
1 duże jabłko (200g)

 



Przygotowanie: 
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło, mąkę, cukier waniliowy i łyżeczkę sody. Wyrabiamy ciasto na jednolitą zwartą kulę, gdyby się bardzo kleiło, to podsypujemy lekko mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na 10 równym części w kształcie półkola.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4mm i wykrawamy szklanką koła. W każde koło wkładamy kawałek owocu i dociskamy tak, żeby ciasto przylegało do jabłka. Ciasteczka układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na całuski z jabłkiem – 650kcal
 
Wartość energetyczna 1 całuska z jabłuszkiem – 65kcal


 

10 komentarzy:

  1. Kiedyś takie robiłam i były bardzo smaczne :) Twoje wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie sie nimi delektuje i walcze zeny nie zjesc za duzo:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś je zrobiłam. Wszystkim smakowały. Szybko się je robi. POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśńie wyciagnelam z pieca sa bardzo dobre ale zwiekszylam dawka i za dużo dalam sody i ja czuc;/następnym razem będę już wiedzieć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. aa i jeszcze robiłam to w foremce do pierogow:)bo to tak na droge do auta chciałam:)Wiecie te dzieci...

    OdpowiedzUsuń
  6. mogę dać mąkę przenną lub kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pszenną na pewno, ale nie wiem w jakich proporcjach. Kukurydzianą sama na pewno nie, bo ona nie ma właściwości klejących i nie wyjdzie ciasto.

      Usuń