logo

logo

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Drożdżówki pełnoziarniste z musem owocowym





Składniki:
mąka pełnoziarnista pszenna (170g)
1 jajko (60g)
mleko (50ml)
drożdże (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
1 łyżeczka oleju (5ml)
1 łyżeczka cukru pudru do posypania (5g)
mus owocowy (300g)

 


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i zostawiamy rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy ok. 150g mąki, wbijamy jajko i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę. Na końcu wlewamy łyżeczkę oleju i jeszcze przez chwilę zagniatamy ciasto – dzięki tłuszczowi zacznie nam ładnie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie podsypujemy blat mąką, wyciągamy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 5mm. Wykrawamy prostokąty o wymiarach 10x5cm, na środek nakładamy łyżkę musu owocowego i nakładamy boki ciasta na zakładkę. Zresztą jak zawiniecie, to już Wasza fantazja. Drożdżówki układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut. Jak ktoś lubi, to po upieczeniu można posypać je lekko cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi 12szt. małych drożdżówek.



Mus owocowy – najłatwiejszy do zrobienia, to mus jabłkowy, bo te owoce są cały rok i raczej nie powinno być problemu. Podobnie gruszkowy z dodatkami kiwi, ananasów, brzoskwiń z puszki. W moich drożdżówkach jest mus z pigwy, bo zrobiłam sobie taki latem do słoików.
 
Jak zrobić mus? 
Owoce obieramy ze skórki, kroimy na niezbyt duże cząstki, wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, żeby nam nie przywarły i gotujemy, aż się rozpadną. Ja zazwyczaj ich nie słodzę, bo wybieram takie owoce, żeby nie było to konieczne, ale jak ktoś ma ochotę, to odrobina cukru nie zaszkodzi.




 
Wartość energetyczna całego ciasta drożdżowego z musem – 960kcal

Wartość energetyczna 1 drożdżówki z musem owocowym – 80kcal


18 komentarzy:

  1. Smakowite;) Pełnoziarnistych drożdżówek jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ Ty masz pyszności na tym blogu :D dodam do obserwowanych i regularnie będę podkradać pomysły :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie wypieki bułkowe i inne! Gorzej z moją wątrobą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę takie drożdżówki light. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat dzisiaj kupiłam świeże drożdże więc przepis z pewnością wypróbują i to chyba z podwójnej porcji :)
    A przy okazji gratuluję bloga! :) Trafiłam tu niedawno i od tego czasu zaglądam regularnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja polecam podwójną, bo moje 12szt pochłonęły dzieci i ja nawet nie spróbowałam (zjadłam kilka okruszków, które znalazłam :) jedna porcja to na rozgrzewkę :) Czekam na relację jak smakowały! Cieszę się, że blog się podoba, takie słowa to dla mnie motywacja.

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepszy blog z przepisami na jakim bylam!!! nawet nie wiesz jak bardzo przydatne jest to ze podajesz kalorie dań :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Potwierdzam ,że najlepszy blog .Smacznie ,konkretnie i najważniejsze z wyliczonymi kaloriami.To jet to!!!Super!!
    Lilia

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak zrobić takie paseczki? wcześniej nacinałaś jakoś ciasto? Zrobię je jutro ale nie wiem jak, żeby wygladały tak jak na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie te paseczki :) Zawsze się zastanawiałam jak się to robi i znalazłam sposób tutaj: http://mojekucharzenie.blox.pl/2009/04/Zawijane-drozdzowki-z-makiem.html Pięknie wyglądają przez to, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pół kostki drożdży więc jutro robię :) Super przepis, dam znać jakie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. w domu unosi sie zapach drozdzowek:)mmm to bedzie zapewne pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. byly pyszne!po pierwszym kesie pomyslam fuuu ale po drugim powiedzialam mmmmmmmmmnnnnnnnnniiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaammmmmmmmm:))) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja mam pytanie techniczne, bo właśnie rosną na blasze :))
    Zrobiłam z podwójnej porcji, wszystko wg. przepisu... Ale wyszło ich 15. Co może być przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
  15. jak dla mnie to są nie dobre smak mąki pełnoziarnistej kompletnie mi nie odpowiada

    OdpowiedzUsuń
  16. witam, czy jak zamienię mąkę pełnoziarnistą na zwykłą to jaka będzie kaloryczność tych drożdżówek ? i jakiej wielkości są? małe czy średnie ?

    OdpowiedzUsuń