Wersja faworków zdrowa - pełnoziarnista, bardzo smaczne ciasteczka, ale zdania w domu są podzielone. Dla mnie mało faworkowe, innym smakują, bo są chrupiące jak faworki. Tak czy inaczej smaczne i można jeść nie tylko w czwartek.
mąka pełnoziarnista pszenna (250g)
1 jajko (60g)
mleko (100g)
drożdże (15g)
1 łyżeczka cukru (10g)
½ łyżeczki soli
kilka kropli aromatu waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn, mleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Jajko miksujemy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, sól, kilka kropli aromatu i wyrabiamy ciasto ręcznie. Po wyrobieniu wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).
Wartość energetyczną tradycyjnego znalazłam w internecie, na zdjęciu, zrobiłam na próbę takiego mojego dla porównania, na tej podstawie pokazuję Wam porównanie kalorii. Może się nieco różnić, bo tych tłuściutkich nie robiłam teraz i nie wiem ile to tłuszczu wchłania, więc przyjmijmy do wiadomości tylko tyle – dużo tłuszczu i kalorii !
Jajko miksujemy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, sól, kilka kropli aromatu i wyrabiamy ciasto ręcznie. Po wyrobieniu wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).
Wartość energetyczną tradycyjnego znalazłam w internecie, na zdjęciu, zrobiłam na próbę takiego mojego dla porównania, na tej podstawie pokazuję Wam porównanie kalorii. Może się nieco różnić, bo tych tłuściutkich nie robiłam teraz i nie wiem ile to tłuszczu wchłania, więc przyjmijmy do wiadomości tylko tyle – dużo tłuszczu i kalorii !
Wartość energetyczna całego ciasta – 1140kcal
Wartość energetyczna 1 małego faworka – 19kcal
Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 38kcal
Wartość energetyczna 1 dużego tradycyjnego faworka – 87kcal