logo

logo

środa, 15 lutego 2012

Faworki pełnoziarniste

Wersja faworków zdrowa - pełnoziarnista, bardzo smaczne ciasteczka, ale zdania w domu są podzielone. Dla mnie mało faworkowe, innym smakują, bo są chrupiące jak faworki. Tak czy inaczej smaczne i można jeść nie tylko w czwartek.



Składniki: 
mąka pełnoziarnista pszenna (250g)
1 jajko (60g)
mleko (100g)
drożdże (15g)
1 łyżeczka cukru (10g)
½ łyżeczki soli
kilka kropli aromatu waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)









Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn, mleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Jajko miksujemy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, sól, kilka kropli aromatu i wyrabiamy ciasto ręcznie. Po wyrobieniu wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).

Wartość energetyczną tradycyjnego znalazłam w internecie, na zdjęciu, zrobiłam na próbę takiego mojego dla porównania, na tej podstawie pokazuję Wam porównanie kalorii. Może się nieco różnić, bo tych tłuściutkich nie robiłam teraz i nie wiem ile to tłuszczu wchłania, więc przyjmijmy do wiadomości tylko tyle – dużo tłuszczu i kalorii !




Wartość energetyczna całego ciasta – 1140kcal

Wartość energetyczna 1 małego faworka – 19kcal

Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 38kcal

Wartość energetyczna 1 dużego tradycyjnego faworka – 87kcal




4 komentarze:

  1. Magdo jesteś wielka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto twarde, nie dało się wywinąć do kształtu faworka.

    Niczym nie podobne do faworków. Przykro mi bo nakręciłam się na ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. Może zrobiłam coś źle, choć trzymałam się składu co do grama, ale popieram komentarz powyżej. Ciasto twarde, mało elastyczne, nie dało się wywinąć do faworka. Po upieczeniu gumowate, w smaku jak bułka ; )
    Spodziewałam się czegoś więcej, przykro mi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jecie dietetyczne rzeczy to nie liczcie na cuda.

      Usuń