logo

logo

czwartek, 23 lutego 2012

Roladki orzechowe w płatkach owsianych





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
2 marchewki (200g)
2 duże cebule (200g)
orzechy włoskie (50g)
płatki owsiane (50g)
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy, odstawiamy mięso na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Marchewkę trzemy na tarce, cebulę kroimy w kosteczkę, orzechy kroimy na drobne kawałki. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną i przyprawiamy. Mięso dzielimy na 8 porcji, rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy ją wodą i  rozpłaszczamy mięso na grubość 5mm, mniej więcej na kształt prostokąta. Na mięso na płasko rozkładamy 1-2 łyżki farszu warzywnego z orzechami i zawijamy roladkę. Po wierzchu sypiemy płatkami owsianymi, lekko je dociskając, żeby się przykleiły. Roladki smażymy na małym ogniu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i pilnując, żeby płatki się nie przypaliły. Z podanych proporcji wychodzi 8 roladek (o długości ok. 15cm).




Wartość energetyczna całego mięsa z warzywami – 1210kcal

Wartość energetyczna 1 roladki – 150kcal



7 komentarzy:

  1. Magdo wyglądają pięknie. Na pewno się skuszę, ale najpierw muszę zainwestować w maszynkę do mielenia mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w niektórych sklepach mięsnych mielą mięso na życzenie ,, roladki faktyczne wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak smakowały płatki. Ja zrobiłam kiedyś kotlety w platkach i mi nie smakowały, czuło się taką surowiznę.

    OdpowiedzUsuń
  4. A tutaj płatki były chrupiące i przeszły lekko sokiem z piersi, surowizny nie było czuć i smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja podobnie robie tylko z uduszonym szpinakiem doprawionym, czosnkiem i cebulką:)

    OdpowiedzUsuń