logo

logo

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Śliwki w occie





Składniki:
śliwki węgierki

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
5 szklanek wody (1,25l)
cukier (150g)
4 łyżki soli





Przygotowanie:
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Są też wersje z pestkami, ale ze względu na możliwość pojawienia się niechcianych lokatorów lepiej zajrzeć do środka i pestkę usunąć. Śliwki wrzucamy do dużej miski.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Doprowadzamy zalewę do wrzenia i wlewamy ją do miski ze śliwkami. Zostawiamy na dobę. Na drugi dzień odlewamy płyn do garnka, doprowadzamy do wrzenia i znowu zalewamy nią śliwki. Jak ostygnie wkładamy śliwki do słoiczków i wypełniamy je zalewą.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 5 minut. Czas pasteryzacji musi być krótki, żeby śliwki zachowały się w całości, a nie rozgotowały. 




4 komentarze:

  1. ile takie śliwki mogą mieć kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno więcej niż świeże, ale nie mam pojęcia ile.

      Usuń
  2. A do czego używasz takie śliwki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do niczego konkretnego, wystawiam w salaterkach na imprezach, coś jak ogórki czy jakieś inne octowe dodatki.

      Usuń