logo

logo

sobota, 22 grudnia 2012

Muffinki orzechowe z kardamonem

Polecam, jak ktoś nie wiem co zrobić na święta, to właśnie te muffinki!


Składniki:
mąka pszenna (120g)
miód (75g)
cukier puder (30g)
1 łyżeczka sody
orzechy włoskie (50g)
mus jabłkowy (150g)
drożdże (20g)
1 łyżka kardamonu
kilka kropli olejku arakowego
olej (10ml)

 


Przygotowanie:
Miód, cukier puder, olej, olejek arakowy, sodę i kardamon podgrzewamy na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy to do miski, dodajemy mus jabłkowy (zrobiony z 1 jabłka) i mieszamy, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły. Na końcu dodajemy mąkę i pokrojone orzechy i dokładnie miksujemy ciasto. Ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Napełniamy ciastem foremki na muffinki i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 25 minut. Z podanych proporcji wychodzi 9szt.

Opcjonalnie zamiast orzechów można dać suszone owoce - też dobre!





Wartość energetyczna całego ciasta na muffinki (bez dekoracji) – 1390kcal

Wartość energetyczna 1 muffinki – 155kcal 




4 komentarze:

  1. ciekawy mają smak, chyba przez ten kardamon:) pierwszy raz jadłam muffinki z drożdżami, ale muszę przyznać że są bardzo smaczne:)tak więc polecam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi muffinki nie idą, znaczy chyba właśnie nastąpił przełom i będę piekła na drożdżach, bo dla mnie to niezawodny sposób na brak zakalca :) A w kardamonie się zakochałam!

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobiłam..smaczne.., ale ciut za słodkie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to takie na wypasie na święta były :) Jak się dietetycznie je "słodycze", to potem takie coś wydaje się super słodkie. A przecież za dawnych czasów jadło się dużo więcej cukru i nikt nie marudził :)

      Usuń