logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek jogurtowy

Przepis konkursowy, autorka: Ola K.


Składniki:
orzechy włoskie, laskowe, migdały (1/2 szklanki)
płatki owsiane (1/2 szklanki)
otręby owsiane (1/2 szklanki)
słonecznik, dynia, siemię lniane (1/2 szklanki)
żurawina suszona (1/2 szklanki)
1 banan (180g)
1 jajko (60g)
sok jabłkowy (150ml)
2 łyżki miodu (50g)
1 galaretka cytrynowa
jogurt naturalny (300g)

Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem, mieszamy z jajkiem, sokiem jabłkowym i miodem. Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane, otręby, ziarna i suszoną żurawinę. Wszystko łączymy (jeżeli masa będzie zbyt sucha podlewamy odrobiną soku). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.

Galaretkę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy jogurt. Mieszamy na gładką masę i wylewamy na ostudzony spód. Mazurek dekorujemy według uznania. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


2 komentarze:

  1. Wygląd - 5+, a smak to chyba 100 + :) Zrobiłam wczoraj tego mazurka i dziś już trzy kawałki zjadłam taki jest dobry. Zrobiłam wprawdzie go ciut inaczej niż w przepisie, ale wydaje mi się, że nie ujęło to nic smaku gotowemu ciastku (dodałam galaretkę truskawkową zamiast cytrynowej, górę przyozdobiłam truskawkami i borówkami). Polecam. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie zajrzałam tu kilka dni wcześniej bo tak pięknie wygląda to ciasto.

    OdpowiedzUsuń