logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek śliwkowy na owsianym spodzie

Przepis konkursowy, autorka: Marlena Szafraniec


Składniki:
płatki owsiane (250g)
cukier (250g)
roztopione masło (20g)
mąka pszenna (60g)
4 jajka (240g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
powidła śliwkowe (300g)
tabliczka czekolady deserowej (100g)

Dodatki do dekoracji:
płatki migdałowe, orzechy, jagody goji

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia (na chwilę odstawiamy). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka za pomocą miksera ucieramy z cukrem, z mąko-proszkowym proszkiem, dodajemy roztopione masło, uprażone na patelni płatki owsiane, stratą skórkę z cytryny i białka jaj. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. Całą masę przekładamy do formy o średnicy 22cm. Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Całość pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Dzięki płatkom owsianym nawet po tych 50 minutach będzie dalej wilgotne, ale takie są ich właściwości i tak ma być. Następnie odstawiamy ciasto do wystudzenia, bo jest bardzo delikatne. Gdy ciasto już się ostudzi kroimy je na dwie części, jak biszkopt. Smarujemy powidłami i łączymy ciasta. Na koniec w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (można użyć gorzkiej i mlecznej w stosunku 1:1). Mazurek pokrywamy polewą czekoladową i dekorujemy.