logo

logo

piątek, 18 grudnia 2015

Ryż z cukinią





Składniki:
ryż suchy na risotto (100g)
olej (10ml)
cukinia (250g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone warzywa, zdrowa vegeta)








Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy suchy ryż i go prażymy. Po kilku minutach wlewamy wodę z przyprawami i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na pół szklanki ryżu potrzebujemy trochę ponad szklankę wody. Kiedy ryż wchłonie całą płyn i będzie już gotowy dodajemy startą na grubych oczkach cukinię. Całość mieszamy i podgrzewamy 3-5 minut. Najlepiej smakuje, kiedy cukinia jest lekko surowa i twarda, więc wskazany jest krótszy czas podgrzewania.
Dla uproszczenia sprawy, jeśli nie mamy ryżu do risotto, można ugotować inny, np. jaśminowy. 




 

Wartość energetyczna całego ryżu - 480kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 ryżu z cukinią) – 160kcal