logo

logo

środa, 19 kwietnia 2017

Mizeria z rzeżuchą





Składniki:
ogórek zielony (200g)
koperek
szczypiorek
rzeżucha
jogurt naturalny (50ml)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)



 





Przygotowanie: Ogórka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na cienkie plasterki. Dodajemy do niego posiekany koperek, szczypiorek i rzeżuchę w ilościach dowolnych. Następnie dolewamy jogurt naturalny i przyprawiamy.



Wartość energetyczna całej mizerii – 60kcal

9 komentarzy:

  1. O mniam, z rzeżuchą musiała być wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcesz być zdrowy? Badaj się! Jak badać się za darmo? To na blogu

    OdpowiedzUsuń
  3. Że ja tego przed świętami nie widziałam ajjjc szkoda czekam na więcej wpisów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka lekka mizeria musi być w smaku przepyszna, na rzeżucha na pewno dodaje jej wiosennego akcentu :) Spróbuję jak tylko wykiełkuje moja rzeżucha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Glupie pytanie, ale co to jest rzezucha po angielsku? Czy to by bylo watercress? Taki gatunek salaty czy to raczej jakies kielki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Raczej kiełki, moim zdaniem, ale nie radzę kiełkować w kiełkownicy bo ziarenka tyle śluzu wytwarzają, że odpływ kiełkownicy zatykają.
    Informacja ze strony ekologia.pl: "Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), określana powszechnie jako rzeżucha, jest rośliną przyprawową, należącą do rodziny kapustowatych"

    OdpowiedzUsuń