logo

logo

poniedziałek, 31 października 2011

Dipy

Wskazówki dietetyczne



Dipy to sosy, które ja robię jako zastępstwo sosów na bazie majonezu. Stosowane mogą być do wszystkiego, jako sosy do jaj zwykłych lub faszerowanych, do krakersów, pizzy, krokietów. Ogólnie rzecz biorąc wszędzie tam gdzie wcześniej używaliśmy ciężkich sosów majonezowych zaczynamy robić sosy jogurtowe lub na bazie warzyw.









Sos czosnkowy

jogurt naturalny (200g)
3 ząbki czosnku
przyprawy

Jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.











Wartość energetyczna całego sosu czosnkowego – 130kcal 

Wartość energetyczna 1 łyżki sosu czosnkowego z jogurtem – 15kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki sosu na bazie majonezu – 115kcal





Dip brokułowy

brokuł (250g)
jogurt naturalny (50g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy

Brokuł gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę, gdyby była zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu lub odrobinę wody.









Wartość energetyczna całego sosu brokułowego – 100kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki sosu brokułowego z jogurtem – 10kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki sosu na bazie majonezu – 115kcal





Dip ogórkowy

ogórki konserwowe lub kiszone (200g)
1 cebula (50g)
1 jajko (60g)
jogurt naturalny (50g)
przyprawy

Jajko gotujemy na twardo. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę, gdyby była zbyt gęsta można dodać odrobinę zalewy octowej z ogórków.








Wartość energetyczna całego sosu ogórkowego – 160kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki sosu ogórkowego z jogurtem – 15kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki sosu na bazie majonezu – 115kcal



Salsa
 
1 pomidor (150g)
1 duża cebula (100g)
1 papryka (100g)
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
woda (200ml)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy na drobno. Wszystkie składniki dusimy na patelni pod przykryciem. Dodajemy 200ml wody. Połowę gotowego sosu miksujemy blenderem na gładką masę i łączymy z częścią niezmiksowaną. Sos zagęszczamy przecierem pomidorowym i przyprawiamy.



Wartość energetyczna całej salsy – 190kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki salsy dietetycznej – 15kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki salsy ze sklepu – 35kcal



Guacamole

1 awokado (150g)
1 mała cebula (50g)
2-3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
½ papryczki chili
przyprawy

Wydrążone awokado i cebulę miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy.







Wartość energetyczna całego guacamole – 200kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki guacamole – 20kcal




Dip dyniowo-paprykowy
 
dynia (300g)
papryka konserwowa (100g)
1 łyżka octu jabłkowego
przyprawy

Dynię kroimy na kawałki, gotujemy. Jak przestygnie dodajemy do niej paprykę konserwową i przyprawy, ostre najbardziej do tego pasują. Wszystko miksujemy Benderem na pastę i całość zakwaszamy octem. Pasta dość zaskakująca w smaku, orzeźwiająca, pasuje do pasztetów mięsnych, piersi z kurczaka, do chipsów i nachosów.







Wartość energetyczna całej pasty dyniowo-paprykowej – 110kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki pasty - 10kcal