Wskazówki dietetyczne
Dipy to sosy, które ja robię jako zastępstwo sosów na bazie majonezu. Stosowane mogą być do wszystkiego, jako sosy do jaj zwykłych lub faszerowanych, do krakersów, pizzy, krokietów. Ogólnie rzecz biorąc wszędzie tam gdzie wcześniej używaliśmy ciężkich sosów majonezowych zaczynamy robić sosy jogurtowe lub na bazie warzyw.
3 ząbki czosnku
przyprawy
Jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wartość energetyczna całego sosu czosnkowego – 130kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki sosu czosnkowego z jogurtem – 15kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki sosu na bazie majonezu – 115kcal
Dip brokułowy
jogurt naturalny (50g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy
Brokuł gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę, gdyby była zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu lub odrobinę wody.
Wartość energetyczna całego sosu brokułowego – 100kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki sosu brokułowego z jogurtem – 10kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki sosu na bazie majonezu – 115kcal
Dip ogórkowy
1 cebula (50g)
1 jajko (60g)
jogurt naturalny (50g)
przyprawy
Jajko gotujemy na twardo. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę, gdyby była zbyt gęsta można dodać odrobinę zalewy octowej z ogórków.
Wartość energetyczna całego sosu ogórkowego – 160kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki sosu ogórkowego z jogurtem – 15kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki sosu na bazie majonezu – 115kcal
Salsa
1 duża cebula (100g)
1 papryka (100g)
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
woda (200ml)
woda (200ml)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy na drobno. Wszystkie składniki dusimy na patelni pod przykryciem. Dodajemy 200ml wody. Połowę gotowego sosu miksujemy blenderem na gładką masę i łączymy z częścią niezmiksowaną. Sos zagęszczamy przecierem pomidorowym i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej salsy – 190kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki salsy dietetycznej – 15kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki salsy ze sklepu – 35kcal
Guacamole
1 mała cebula (50g)
2-3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
½ papryczki chili
przyprawy
Wydrążone awokado i cebulę miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całego guacamole – 200kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki guacamole – 20kcal
Dip dyniowo-paprykowy
dynia (300g)
papryka konserwowa (100g)
1 łyżka octu jabłkowego
przyprawy
Dynię kroimy na kawałki, gotujemy. Jak przestygnie dodajemy do niej paprykę konserwową i przyprawy, ostre najbardziej do tego pasują. Wszystko miksujemy Benderem na pastę i całość zakwaszamy octem. Pasta dość zaskakująca w smaku, orzeźwiająca, pasuje do pasztetów mięsnych, piersi z kurczaka, do chipsów i nachosów.
Wartość energetyczna całej pasty dyniowo-paprykowej – 110kcal
Wartość energetyczna 1 łyżki pasty - 10kcal