logo

logo

poniedziałek, 31 października 2011

Kanapeczki mini-mini


Wskazówki dietetyczne





Mini kanapeczki imprezowe robie na różnych „podstawach”. Używam zazwyczaj małych sucharków, które kupuję w Biedronce. Są niskokaloryczne i fajnie się prezentują na stole. Czasem w ramach rozpusty stosuję spód z chipsa, z tych w pudełeczkach równo przyciętych. Ale czy chips czy sucharek mini to jedno i drugie ma ok. 8kcal.



 


Przykładowe dodatki:

Do smarowania – biały serek kanapkowy, pasztet sojowy, pasta jajeczno-serowa

Warzywa – ogórki, rzodkiewki, pomidory, papryka, cebula, sałata

Dodatki mięsne – wędliny drobiowe, kabanosy drobiowe

Dodatki rybne – paluszki krabowe, wszelkie ryby wędzone, szczególnie dorsz, pstrąg, nototenia, tuńczyk, wędzony śledź, ewentualnie makrela, łosoś, choć to ryby bardziej tłuste

Sery – jeśli już jakiś ser to mozarella, brie, raczej unikać żółtych bo są wysokokaloryczne, chociaż w małej ilości nie zaszkodzą

Sosy - najlepiej jogurtowe własnej roboty, salsa, różne rodzaje musztardy



Wartość energetyczna mini kanapeczki – 30kcal