logo

logo

piątek, 28 października 2011

Sałatka z makaronu ryżowego z tuńczykiem




Składniki:
makaron ryżowy suchy (50g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120g)
papryka konserwowa (200g)
2 pomidory (300g)
4 ogórki konserwowe lub kiszone (300g)
1 mała cebula (50g)
sok z ½ cytryny
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka sosu sojowego
przyprawy (sól, pieprz)



Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odsączamy, kroimy i mieszamy z sosem sojowym. Tuńczyka odsączamy z wody, paprykę, pomidory, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z przyprawami i zakwaszamy sokiem z cytryny.




Wartość energetyczna sałatki – 450kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 225kcal


4 komentarze:

  1. ale makaronu 100g juz ugotowanego? bo pol paczki czyli 100g suchego to juz jest 360kcal...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś podawałam wagę ugotowanego, ale z czasem prowadzenia bloga zmieniłam na suche i tutaj zapomniałam zmienić. Już poprawione.

      Usuń
  2. Bardzo dobra sałatka:):)Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Salatka smaczna ale dodalam majonez w lekkiej wersji tak mi o niebo lepiej smakowala. Uwielbiam tunczyka i makaron :)

    OdpowiedzUsuń