Składniki (na garnek 2,5l):
3 duże buraki (300g)
2 marchewki (200g)
seler (100g)
2 cebule (100g)
4 ziemniaki (300g)
sok z ½ cytryny
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
Przygotowanie:
Buraki, marchewkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach, opcjonalnie jak ktoś woli buraki mogą być pokrojone w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do gotującej się zupy. Całość zakwaszamy cytryną (również dla uzyskania odpowiedniego koloru) i przyprawiamy.
Buraki, marchewkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach, opcjonalnie jak ktoś woli buraki mogą być pokrojone w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do gotującej się zupy. Całość zakwaszamy cytryną (również dla uzyskania odpowiedniego koloru) i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całego barszczu czerwonego – 480kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 95kcal
Wartość energetyczna 1 porcji barszczu na mięsie (bez śmietany) – 175kcal
Wartość energetyczna 1 porcji barszczu zabielanego śmietaną 18% (1 łyżka) – 215kcal