logo

logo

niedziela, 13 listopada 2011

Barszcz czerwony ukraiński




Składniki (na garnek 2,5l):
3 duże buraki (300g)
2 marchewki (200g)
seler (100g)
2 cebule (100g)
4 ziemniaki (300g)
sok z ½ cytryny
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.



Przygotowanie:
Buraki, marchewkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach, opcjonalnie jak ktoś woli buraki mogą być pokrojone w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do gotującej się zupy. Całość zakwaszamy cytryną (również dla uzyskania odpowiedniego koloru) i przyprawiamy. 


Wartość energetyczna całego barszczu czerwonego – 480kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 95kcal

Wartość energetyczna 1 porcji barszczu na mięsie (bez śmietany) – 175kcal

Wartość energetyczna 1 porcji barszczu zabielanego śmietaną 18% (1 łyżka) – 215kcal




8 komentarzy:

  1. Jak barszcz ukraiński to KONIECZNIE z fasolką szparagową. Ilość kalorii znikoma a jaka poprawa smaku . Polecam :)

    J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do barszczu ukraińskiego proponuję dodać drobno szatkowaną białą kapustę, ząbek czosnku i fasolkę..( u mnie czerwona z puszki). Raczej razygnuję z ziemniaczków... A pomysł jest super...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Ja osobiście mam sentyment do barszczu. Zostało tak chyba z dzieciństwa. Tylko kostkę zastąpiłabym domowym bulionem (rosołem). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta moja kostka warzywna jest zdrowa, ale rozumiem sentyment do rosołku :)

      Usuń
  4. Barszcz wyszedł obłędny! W prostocie tkwi szczegół! :) Chylę czoła! DZIĘKUJĘ! :)
    PS: Domowa kostka warzywna - hmm od dziś na stałe zagości w moim domu, w różnych wariantach..!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zjadałam pełny talerz w wersji bez ziemniaków ale za to z fasolką szparagową. Bardzo dobra mi wyszła. Zużyłam ostatnią kostkę domową i muszę jutro porobić kolejnych. A tak BTW: u mnie 3 średnie buraki dały 500g.

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiałam dodać trochę gotowego soku z buraków, bo smak był trochę mało buraczany i niezbyt wyraźny, ale poza tym okej. Dziękuję za bloga, często korzystam.

    OdpowiedzUsuń