logo

logo

niedziela, 13 listopada 2011

Barszcz czerwony z jajkiem i białym serem



Składniki (na garnek 2,5l): 
3 duże buraki (300g)
2 marchewki (200g)
sok z ½ cytryny
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
2 jajka (120g)
1 kostka białego sera (200g)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Buraki i marchewkę kroimy na duże kawałki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy (nie będą już potrzebne), a czysty barszcz zakwaszamy cytryną i przyprawiamy. Na talerzu układamy pokrojone jajko i trochę sera białego, następnie wlewamy gorący barszcz.




Wartość energetyczna całego barszczu czerwonego z jajkami i serem - 580kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) z jajkiem i białym serem – 115kcal

Wartość energetyczna 1 porcji barszczu na mięsie (bez śmietany) – 205kcal

Wartość energetyczna 1 porcji barszczu zabielanego śmietaną 18% (1 łyżka) – 245kcal