logo

logo

niedziela, 13 listopada 2011

Barszcz czerwony z jajkiem i białym serem



Składniki (na garnek 2,5l): 
3 duże buraki (300g)
2 marchewki (200g)
sok z ½ cytryny
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
2 jajka (120g)
1 kostka białego sera (200g)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Buraki i marchewkę kroimy na duże kawałki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy (nie będą już potrzebne), a czysty barszcz zakwaszamy cytryną i przyprawiamy. Na talerzu układamy pokrojone jajko i trochę sera białego, następnie wlewamy gorący barszcz.




Wartość energetyczna całego barszczu czerwonego z jajkami i serem - 580kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) z jajkiem i białym serem – 115kcal

Wartość energetyczna 1 porcji barszczu na mięsie (bez śmietany) – 205kcal

Wartość energetyczna 1 porcji barszczu zabielanego śmietaną 18% (1 łyżka) – 245kcal




4 komentarze:

  1. Czy ten barszcz czerwony ma się różnić od tego tradycyjnego z uszkami (oczywiście z Pani przepisu)? 300 g buraków na 2,5 l wody nawet koloru ładnego nie daje - wiem bo właśnie się robi:), ten z uszkami (ale bez uszek) był pyszny a ten wywar to sama woda. Co jest nie tak? Stała czytelniczka - Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim tutaj zjadasz warzywa, a w tym wigilijnym warzywa wyciągasz. dlatego tutaj używam mniej buraków. A kolor zrobisz używając cytryny lub octu, zakwaszenie bardzo jasnego barszczu powoduje wzmocnienie koloru.

      Usuń
  2. To musi Pani poprawić przepis - jest napisane, że warzywa się wyciąga i nie będą już potrzebne. Przecież dodaje się jajko i twaróg. Przerobiłam na wigilijny i zjadałam. Było pyszne. Jak wszystko co Pani proponuje. Dziękuję za wszystko co Pani dla Nas robi! Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wszystko mi się miesza, za dużo pytań każdego dnia :) Ten barszcz robiłam z takich proporcji jak napisałam i wyszedł czerwony. Może kwestia buraków.

      Usuń