logo

logo

środa, 16 listopada 2011

Racuchy z białego sera


Wskazówki dietetyczne

Racuchy z białego sera znam od lat, ale w oryginalny przepisie jest po pierwsze margaryna, więcej mąki, cukru i smażone zawsze były na oleju. Zatem zmodyfikowałam ten przepis, margaryny i oleju już w nich nie ma, cukru również mniej i w smaku całkiem niezłe. Ale nie każdy lubi takie niesłodkie racuchy, więc można później dodać sobie łyżeczkę jogurtu owocowego, niskosłodzonego dżemu lub lekko posypać cukrem pudrem, ale lekko, a nie sypać do białości.




Składniki:
1 kostka białego chudego sera (200g)
1 jajko (60g)
jogurt naturalny (100g)
cukier waniliowy (15g)
mąka pełnoziarnista (120g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej






Przygotowanie:
Biały ser rozdrabniamy widelcem, wlewamy jogurt naturalny i cukier waniliowy, wyrabiamy pałką na w miarę gładką masę, pojedyncze grudki białego sera nie przeszkadzają. Do tej masy dodajemy jajko, a na końcu mąkę i sodę oczyszczoną i wyrabiamy pałką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Smażymy na patelni teflonowej pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Kładziemy łyżką małe placuszki zachowując spore odległości, bo racuchy rosną. Gdyby się za bardzo rozlewały na patelni, trzeba dodać więcej mąki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20szt. małych racuchów.




Wartość energetyczna całego ciasta na racuchy – 800kcal

Wartość energetyczna jednego racucha dietetycznego – 40kcal

Wartość energetyczna jednego racucha tradycyjnego smażonego na oleju – 110kcal



19 komentarzy:

  1. wychodzi Ci z tych składników az 20 placuszków?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no tak mi wyszło ostatnio, na sodzie trochę rosną, wydaje mi się, że rozmiar standardowego racucha, ale w każdym domu standard inny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można je upiec?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro zaserwuję takie na śniadanie :) Wreszcie założyłam swojego bloga, zapraszam do mnie - same wegetariańskie przepisy no i tak jak u Ciebie zdrowo odchudzone ;) I jeszcze chcę Ci podziękować za patent ze smażeniem bez tłuszczu pod przykryciem na małym ogniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. można dodać jabłka?
    a co jeśli się nie ma mąki pełnoziarnistej? można użyć razowej pszennej typ 2000? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna jak ma się biały ser z jabłkami. Żeby nie było tak, że nie wyrosną, będą zakalcowate i mokre. Chociaż ja i zakalce lubię :) Na racuchy z jabłkami są tu inne przepisy. A z pełnoziarnistą robiłam, mi smakowały, dzieciom mniej. Jakby ten biały ser z otrębami z pełnoziarnistej taki posmak dawał, który mi pasował, ale maluchom już nie. Razowej nie używałam.

      Usuń
  6. Płaskie jak naleśniki i bezsmakowe ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zdecydowanie wyższe niż naleśniki, a czy bezsmakowe? Moje dzieci same o nie proszą, więc jedne z naszych ulubionych :) Rzecz gustu i smaku pewnie.

      Usuń
  7. a czy bez jajka się uda, czy inaczej się nie sklei?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno się skleić, bo ser to sklei. Nie wiem tylko czy z konsystencją będzie ok, bo nigdy nie robiłam bez jajka.

      Usuń
  8. Moje od razu pomsciagnieciu opadly... Niestety. Ale sa bardzo smaczne. Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. kolejny świetny przepis jaki odkrywam u Ciebie :) (szukając spontaniczne na podstawie tego co mam w lodówce) :) uwielbiam Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy w tym przepisie nie brakuje jakiegoś składnika? Wody albo mleka? Ciasto jak bardzo gęste, hmm... czy takie ma być? Ale jak z tego zrobić placki? Na własną odpowiedzialność dolałam mleka. Ciasto siedzi w lodówce. Zobaczymy co wyjdzie. Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wyszło mi tak gęste i lepiące, że było ciężko ściągnąć je z łyżki, ale na patelni racuszki wyrosły jak szalone i były przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety smak jałowy a wg tego przepisu wyszła tak gęsta papka ze nie było tego jak nałożyć. Nie polecam niestety :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety smak jałowy a wg tego przepisu wyszła tak gęsta papka ze nie było tego jak nałożyć. Nie polecam niestety :(

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie też ciasto bardzo gęste, racuszki opadły, ale smak super. Ja sie po 10 tygodniach odzwyczaiłam od cukru i cieszę się, że one niesłodkie :) Odrobinka dżemu wystarczyła.

    OdpowiedzUsuń