logo

logo

piątek, 30 grudnia 2011

Naleśnikowe zawijańce





Składniki na naleśniki:
mleko (175g)
woda (275g)
1 jajko (60g)
mąka (100g)
przyprawy (sól, kurkuma, curry)

 







Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 8szt. cienkich naleśników.



Farsz:
biały ser (200g)
2 jajka (120g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
pstrąg wędzony (100g)
kilka liści zielonej sałaty
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:

Jajka gotujemy i miksujemy z białym serem, jogurtem naturalnym i przyprawami na gładką masę. Rybę wędzoną obieramy z ości.

Na blacie rozkładamy wzdłuż kolejno naleśniki tak, żeby lekko nachodziły na siebie. Smarujemy je połową pasty serowej, na pastę układamy liście sałaty, następnie liście smarujemy drugą częścią pasty serowej i układamy w linii kawałki ryby. Całość zawijamy w jeden długi rulon i tniemy na skośne kawałki. Z podanych proporcji wychodzi 24szt. małych zawijańców.



Wartość energetyczna całego nadzianego rulonu z naleśników – 1000kcal

Wartość energetyczna 1 małego zawijańca – 40kcal