Składniki na naleśniki:
mleko (175g)woda (275g)
1 jajko (60g)
mąka (100g)
przyprawy (sól, kurkuma, curry)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 8szt. cienkich naleśników.
Farsz:
biały ser (200g)2 jajka (120g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
pstrąg wędzony (100g)
kilka liści zielonej sałaty
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Jajka gotujemy i miksujemy z białym serem, jogurtem naturalnym i przyprawami na gładką masę. Rybę wędzoną obieramy z ości.
Na blacie rozkładamy wzdłuż kolejno naleśniki tak, żeby lekko nachodziły na siebie. Smarujemy je połową pasty serowej, na pastę układamy liście sałaty, następnie liście smarujemy drugą częścią pasty serowej i układamy w linii kawałki ryby. Całość zawijamy w jeden długi rulon i tniemy na skośne kawałki. Z podanych proporcji wychodzi 24szt. małych zawijańców.
Wartość energetyczna całego nadzianego rulonu z naleśników – 1000kcal
Wartość energetyczna 1 małego zawijańca – 40kcal
Na blacie rozkładamy wzdłuż kolejno naleśniki tak, żeby lekko nachodziły na siebie. Smarujemy je połową pasty serowej, na pastę układamy liście sałaty, następnie liście smarujemy drugą częścią pasty serowej i układamy w linii kawałki ryby. Całość zawijamy w jeden długi rulon i tniemy na skośne kawałki. Z podanych proporcji wychodzi 24szt. małych zawijańców.
Wartość energetyczna całego nadzianego rulonu z naleśników – 1000kcal
Wartość energetyczna 1 małego zawijańca – 40kcal