logo

logo

środa, 4 stycznia 2012

Koreczki na frittacie

Jako innowację nudnych koreczków, które znamy od lat proponuję mini koreczki na spodzie z frittaty. Są równie kolorowe, bardzo smaczne, ale przede wszystkim inne niż wszędzie. Na pewno gości zaskoczycie, bo zwykłymi koreczkami już nikt się tak nie zachwyca, a nawet jeśli są pięknie, to zje i nie skomentuje, natomiast frittatą można lekko zabłysnąć.

 



Składniki:
3 jajka (180g)
jogurt naturalny (50g)
1 łyżka mąki kukurydzianej (20g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pieczarki (100g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)






Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli żółtka i wmiksowujemy jogurt naturalny. Na końcu dodajemy mąkę kukurydzianą zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawy. Surowe pieczarki kroimy w cienkie plasterki i delikatnie wrzucamy do masy jajecznej. Całość wylewamy na blaszkę, na papier do pieczenia, na wysokość ok. 5-8mm. Z 3 jajek wyszły mi dwie blaszki o wymiarach 30x16. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10-15minut, aż jajka się zetną i lekko przyrumienią. Po ostygnięciu kroimy frittatę na małe kwadraciki o boku 3cm. Z podanych proporcji wychodzi 36 kwadracików.

Przykładowe dodatki:


Do smarowania – biały serek kanapkowy, pasztet sojowy, pasta jajeczno-serowa

Warzywa – ogórki, rzodkiewki, pomidory, papryka, cebula, sałata

Dodatki mięsne – wędliny drobiowe, kabanosy drobiowe

Dodatki rybne – paluszki krabowe, wszelkie ryby wędzone, szczególnie dorsz, pstrąg, nototenia, tuńczyk, wędzony śledź, ewentualnie makrela, łosoś, choć to ryby bardziej tłuste

Sery – jeśli już jakiś ser, to mozarella, brie, raczej unikać żółtych bo są wysokokaloryczne, chociaż w małej ilości nie zaszkodzą

Sosy - najlepiej jogurtowe własnej roboty, salsa, różne rodzaje musztardy





Wartość energetyczna całej frittaty bez dodatków – 390kcal

Wartość energetyczna 1 kwadracika – 12kcal

Wartość energetyczna 1 koreczka na frittacie z dodatkami – 30kcal