Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
1 paczka szpinaku (450g)
2-3 ząbki czosnku
serek kanapkowy typu Turek (100g)
½ paczki ryżu paraboiled
kurkuma
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy w maszynce, czosnek przeciskamy przez praskę, mrożony rozdrobniony szpinak odparowujemy z wody na patelni. Do miski wrzucamy zmielone mięso, szpinak, surowe jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy. Wszystko mieszamy na gładką masę. W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy kolejno małe mięsne pulpeciki. Gotujemy ok. 15 minut.
Ryż typu paraboiled (jest najlepszy, bo się nie klei) gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy. Do naszych kulek wystarczy nam połowa zawartości woreczka. Ugotowany ryż przemywamy zimną wodą, a następnie przyprawiamy dodatkowo, żeby nie był zbyt mdły w porównaniu z mięsem.
Każdego pulpecika nabijamy na wykałaczkę, delikatnie smarujemy go serkiem i obtaczamy w żółtym ryżu. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Wartość energetyczna całej masy mięsnej z ryżem i serkiem – 1050kcal
Wartość energetyczna 1 kulki mięsnej szpinakowej w żółtym ryżu – 50kcal