I przyszła kolej na krakersy, moje ulubione słone przekąski. Wykombinowałam trzy przykładowe rodzaje, z makiem na słono, słodkawe z sezamem i pikantne kukurydziane. Mają troszkę mniej kalorii niż te ze sklepu, ale najważniejsze że są z mąki pełnoziarnistej i są naprawdę smaczne. Dodaję do nich odrobinę tłuszczu, bo nauczona doświadczeniem zauważyłam, że jak się tłuszczu nie da, to na drugi dzień już nie są chrupiące, tylko „gumowe”. Jest z nimi trochę zabawy, ale satysfakcja i mina gości jak mówię, że te maleństwa sama zrobiłam - bezcenne!
Pikantne krakersy kukurydziane
Składniki:
mąka kukurydziana (100g)
mąka pełnoziarnista (20g)
masło (10g)
gorąca woda (75ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy (sól, chili, curry)
mąka kukurydziana (100g)
mąka pełnoziarnista (20g)
masło (10g)
gorąca woda (75ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy (sól, chili, curry)
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą mieszamy z pełnoziarnistą, dodajemy pikantne przyprawy i proszek do pieczenia. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy to do mąki. Chwilę mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie na jednolitą żółtą masę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm, możemy jeszcze posypać przyprawami i wykrawamy małe krakersiki. Ciasteczka układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą twarde i lekko przyrumienione. Z podanych proporcji wychodzi ok. 80szt.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z pełnoziarnistą, dodajemy pikantne przyprawy i proszek do pieczenia. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy to do mąki. Chwilę mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie na jednolitą żółtą masę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm, możemy jeszcze posypać przyprawami i wykrawamy małe krakersiki. Ciasteczka układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą twarde i lekko przyrumienione. Z podanych proporcji wychodzi ok. 80szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na krakersy – 490kcal
Wartość energetyczna 1 krakersa kukurydzianego – 6kcal
Krakersy sezamkowe
Składniki:
mąka pełnoziarnista (100g)
masło (10g)
woda (50ml)
mąka pełnoziarnista (100g)
masło (10g)
woda (50ml)
drożdże (25g)
1 łyżeczka cukru (10g)
1 łyżeczka sezamu (5g)
1 łyżeczka cukru (10g)
1 łyżeczka sezamu (5g)
Przygotowanie:
W gorącej wodzie roztapiamy masło, czekamy chwilę aż przestygnie, dodajemy drożdże i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sezam. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy małe krakersiki. Ciasteczka układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą twarde i lekko przyrumienione. Z podanych proporcji wychodzi ok. 110szt.
W gorącej wodzie roztapiamy masło, czekamy chwilę aż przestygnie, dodajemy drożdże i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sezam. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy małe krakersiki. Ciasteczka układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą twarde i lekko przyrumienione. Z podanych proporcji wychodzi ok. 110szt.
Wartość energetyczna całego ciasta sezamowego – 520kcal
Wartość energetyczna 1 krakersa sezamkowego – 5kcal
Krakersy z makiem
Składniki:
mąka pełnoziarnista (100g)
masło (10g)
woda (50ml)
drożdże (25g)
1 łyżeczka maku (5g)
przyprawy (sól)
mąka pełnoziarnista (100g)
masło (10g)
woda (50ml)
drożdże (25g)
1 łyżeczka maku (5g)
przyprawy (sól)
Przygotowanie:
W gorącej wodzie roztapiamy masło, czekamy chwilę aż przestygnie, dodajemy drożdże i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy i łyżeczkę maku. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy małe krakersiki. Ciasteczka układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą twarde i lekko przyrumienione. Z podanych proporcji wychodzi ok. 110szt.
W gorącej wodzie roztapiamy masło, czekamy chwilę aż przestygnie, dodajemy drożdże i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy i łyżeczkę maku. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy małe krakersiki. Ciasteczka układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą twarde i lekko przyrumienione. Z podanych proporcji wychodzi ok. 110szt.
Wartość energetyczna całego ciasta sezamkowego – 475kcal
Wartość energetyczna 1 krakersa sezamkowego – 4kcal