Zainspirowana przepisem Niki postanowiłam też zrobić swoje dietetyczne nachos na imprezę. Są chrupiące, bez tłuszczu, niskokaloryczne, pikantne, pełnoziarniste, do zrobienia w 20 minut - czego chcieć więcej. Zatem przedstawiam nachos samo zdrowie, z pikantną salsą rewelacja!
Składniki:
mąka kukurydziana (60g)
mąka pełnoziarnista (40g)
gorąca woda (50ml)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa meksykańska, papryka słodka, chili)
mąka kukurydziana (60g)
mąka pełnoziarnista (40g)
gorąca woda (50ml)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa meksykańska, papryka słodka, chili)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i pikantne przyprawy według uznania. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy tak, żeby mąka połączyła się lekko z wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie. Następnie wałkujemy bardzo cienko (na grubość 1mm), posypujemy z obu stron chili i kroimy placek na trójkąty dowolnej wielkości. Moje nachos to trójkąty o boku ok. 3cm. Rozgrzewamy patelnię teflonową i kładziemy nachosy, po chwili zauważymy jak tworzą się bąble, a same trójkąty zaczynają odstawać rogami od patelni, wtedy przewracamy na drugą stronę i podpiekamy, aż się zarumienią. Z podanych proporcji wychodzi 85szt. trójkątnych nachos.
Wartość energetyczna całego ciasta na nachos – 350kcal
Wartość energetyczna 1 dietetycznego nachos – 4kcal
Wartość energetyczna 1 nachos kupnego - 10kcal