logo

logo

sobota, 21 stycznia 2012

Makaron „dla babuni”





Makaron domowy własnej roboty, wykonany specjalnie na dzień babci – pomysł mojego synka, który dzielnie mi pomagał. Zrobiliśmy trzy rodzaje: żółty - zwykły pełnoziarnisty, czerwony – z dodatkiem słodkiej papryki, zielony – z dodatkiem szpinaku. Makaron zrobiliśmy przy użyciu maszynki, ale wcześniej, jak jej nie miałam, to wałkowałam ciasto cienko i kroiłam w paseczki nożem. Zapewniam, że też się da i też smakuje. 


 







Makaron pełnoziarnisty
 

Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (200g)
1 jajko (60g)
woda (30ml)
przyprawy (sól)

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy (na pewno łyżeczkę soli, a reszta według uznania). Wbijamy jajko i wlewamy letnią wodę. Wszystko zagniatamy na jednolitą gładką kulę. Wodę podaję orientacyjnie, w razie potrzeby można wlać jej więcej. Ciasto cienko wałkujemy i przy użycia maszynki lub noża robimy wstążki makaronowe.






Makaron szpinakowy
 
Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (200g)
1 jajko (60g)
szpinak (100g)
przyprawy (sól, czosnek)

Przygotowanie:
Szpinak (ok. ¼ opakowania szpinaku rozdrobnionego) rozmrażamy i lekko odparowujemy z wody. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i czosnek, reszta przypraw według uznania. Wbijamy jajko i dodajemy letni szpinak. Wszystko zagniatamy na jednolitą gładką kulę. W tej wersji makaronu nie dodajemy wody, szpinak jest na tyle wilgotny, że powinno to wystarczyć do zrobienia ciasta, ale w razie potrzeby można trochę wody dolać. Ciasto cienko wałkujemy i przy użycia maszynki lub noża robimy wstążki makaronowe.



Makaron z papryczką
 

Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (200g)
1 jajko (60g)
woda (30ml)
1 łyżeczki słodkiej papryki
przyprawy (sól, papryka słodka)

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i dwie łyżeczki papryki czerwonej, a reszta przypraw według uznania. Wbijamy jajko i wlewamy letnią wodę. Wszystko zagniatamy na jednolitą gładką kulę. Wodę podaję orientacyjnie, w razie potrzeby można wlać jej więcej. Ciasto cienko wałkujemy i przy użycia maszynki lub noża robimy wstążki makaronowe. 




Wartość energetyczna całego makarony (niezależnie od koloru) – 800kcal

Wartość energetyczna 1 porcji makaronu (1/4 jednego koloru) – 200kcal

 

 

 

Ciekawostki
 
Gotowanie takiego świeżo zrobionego makaronu, to około 2-3 minut we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłynie na powierzchnię. Lekko podsuszonego – 4 minuty.


Makaron można podsuszyć, jeśli chcecie go wykorzystać później – piekarnik nastawiamy na 50st. i minimum 30 minut suszymy, co jakiś czas można go poprzerzucać, żeby się nie skleił.

9 komentarzy:

  1. pyszny prezent, babcia pewnie przeszczęśliwa::)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak przechowywać taki makaron i mniej więcej ile czasu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to nie wiem ile, zwykle jak robię to tyle, żeby było na 2-3 dni, a nie na przechowanie. Robi się szybko, taka forma zabawy dla dzieci, więc nie robię hurtowo tylko na bieżąco.

      Usuń
  3. Do czego używasz zwykle tych "smakowych" makaronów? mogłabyś podać przykładowy "zestaw obiadowy" z kolorowymi makaronami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te robiłam na dwa sposoby, do zupy jeden i do sosu jako główne danie. Po prostu zamiast gotowac makaron z paczki daję ten.

      Usuń
  4. a 100 g takiego makaronu to ile kcal? ma mniej niz ten normalny ze sklepu? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziel całość makaronu na 4 części.Jedna część to 200 kcl ewentualnie zważ ile waży ta część i wtedy oblicz ile kcl jest na 100 g

    OdpowiedzUsuń