logo

logo

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Rolada z owocami




 Składniki:
3 jajka (180g)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (20g)
1 łyżka kakao (10g)
1 paczka cukru waniliowego (15g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 galaretka owocowa
woda (350ml)
mleko (100ml)
garść owoców
 



Przygotowanie:
Pokombinowałam z poprzednim przepisem i zrobiłam inną roladę, zasada podobna jak cytrynowej, ale tym razem nie na mące kukurydzianej, a na pełnoziarnistej z dodatkiem kakao. Biszkopt na pełnoziarnistej lepiej rośnie, więc użyłam największej blachy w piekarniku i moim zdaniem ta rolada jest  ciekawsza pod względem kolorystycznym. Dodatkowo do galaretki zamiast jogurtu naturalnego jest mleko – zmian smakowych nie zauważyłam.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ciągle miksując dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łyżka. Blaszkę o wymiarach 40x45cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę jajeczną na grubość ok. 0,5-1cm. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody, studzimy i jak już będzie chłodna miksując dodajemy mleko. Odstawiamy masę i czekamy, aż lekko stężeje (na tyle, żeby się nie lała).
Na upieczony i przestudzony biszkopt nakładamy cienko masę jogurtową, posypujemy garścią owoców i zwijamy dość ciasno w roladę. Całość owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc, żeby stężało. Z podanych proporcji wychodzi 25 porcji o grubości ok. 1cm.




Wartość energetyczna całej rolady – 720kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 30kcal


 

37 komentarzy:

  1. ładne są te kawałeczki owoców w środku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, pysznie wygląda. Jak z cukierni. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zaraz zacznę robić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny blog. Przeglądam i podziwiam. Ja w ub.r. schudłam 15 kg, stosując podobne zasady. W ogóle się nie głodziłam. Schudnięcie zajęło mi 8 miesięcy. Muszę jeszcze schudną 4 kg i z tym mi idzie najgorzej. Waga stoi od 4 miesięcy, a w święta poszła w górę. Ale zrzuciłam na szczęście. Teraz jeszcze te cztery kila i będzie wspaniale. Ja niestety mam trochę gorzej, bo pozostali domownicy są szczupli. Ale oni też się już mimowoli przestawili na zdrowsze jedzenie i już tłuste sosy, suto okraszone ziemniaczki im nie smakują.

    Rolada będzie wszystkim smakowała. Zrobię na pewno i dam znać. A teraz ide na aerobik, bo ruch mi dużo pomógł i staram się nie odpuszczać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak namalowana, świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny blog, przed chwila go odkrylam!!! i nadrabiam wszystko co sie tyczy obiadow, Kobieto cudowne :)
    czekam na wiecej, buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że Wam się podoba, to bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne. 25 kawałków, zjadłam jeden, mąż drugi, a pozostałe pochłonęły moje dzieciaki, nawet nie wiem kiedy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj robilam ta pyszna roladke :) Tylko biszkopt byl strasznie kruchy i w trakcie zwijania sie polamal troszke ale mimo tego swietnie smakowal,i znikl strasznie szybko :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyczytałam, że jak biszkopt za bardzo się wysuszy, to przed zwinięciem należy na kilka minut położyć na nim mokrą ściereczkę, wtedy będzie wilgotny i bardziej elastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chce zrobić tą roladkę według Twojego przepisu ;D Niestety do mojej rodzinki nie dociera, że to co ma niewiele kalorii też może być pyszne.. Hmmm może taka roladka ich przekona ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jak sobie obliczyłam to wyszło jakieś 650 cała ;D Jakie najlepiej mleko? ;>

    OdpowiedzUsuń
  12. Mleko obojętne, chodzi o zabielenie. A to, że inaczej kalorie wychodzą, to może się zdarzyć. Ja nie liczę skrajnego odchudzonego jedzenia. To co tu piszę jest przybliżone i zaogrąglone. Np. moje mleko na kartonie ma 45kcal, ale dla równego rachunku przyjmuję 50kcal, jajko, jedno waży 50g, inne 60g, więc stąd różnica. Ale niewielka i mam nadzieję, że mnie nikt tu nie zlinczuje za to :D Pozdrawiam!

    A rodzinka niech uwierzy :) Moje dzieci nie pytały o to, czy to ma kalorie, bo są za małe, szamały kawałek za kawałkiem, aż miło było patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a niech to! nie machnęłaś się w wymiarach blaszki? bo ze zdjęcia i opisu składników wynika, że ta rolada była pieczona w większej niż cytrynowa, a napisałaś, że w mniejszej... za gruba trochę mi wyszła...

    OdpowiedzUsuń
  14. No walnęłam się :( W tekście napisałam że robiłam na największej blaszce, a potem wymiary to nie wiem skąd ja wpisałam, ma być blacha 40x45! Sori :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam tą roladkę i wyszła pycha z truskawkami,smakuje inaczej,bo człowiek przyzwyczajony do kremówki,a teraz proszę,da się,super!!!Tak robiłam na ten większy wymiar.

    OdpowiedzUsuń
  16. A galaretki jakiej używasz i jak liczyć jej kaloryczność? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka obojętnie, najczęściej Winiary. Normalna galaretka z cukrem, już nie odchudzam aż tak ekstremalnie, żeby robić galaretki na słodziku. Kalorie są na opakowaniu :)

      Usuń
  17. O, chyba z tych dwóch rolad zdecyduję się na tą, z masą zamiast jogurtu - mleko. Mi osobiście jogurt naturalny i to, że jest taki kwaśnawy odpowiada, czasem zamrażam z dowolnymi dodatkami i mam takie domowe lody :D gorzej z moją rodzinką, która jak coś pojmuje się jako slodkie, to ma być słodkie, więc pewnie rolady z jogurtem by nie uznali, bo byłaby dla nich kwasna... muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No siostra zaszalała z komentarzem :) Ciekawe jak reakcja rodzinki, bo zakładam, że zrobiłaś ją.

      Usuń
  18. właśnie się przymierzam, a to dlatego, że nigdzie nie mogłam mąki kukurydzianej znaleźć, a chciałam zrobić roladę 30 - kaloryczną haha ;D

    OdpowiedzUsuń
  19. Droga Magdo jesteŚ BOSKA!!!!! Dzięki Tobie chudnę jednocześnie nie rezygnując z pysznego jedzenia a ta rolada jest PRZEPYSZNA!!!!! uwielbiam Twój blog! Dzień bez niego jest dniem straconym POZDRAWIAM ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za codzienną obecność!

      Usuń
  20. moge dodac zwykla make pszenna ? czy musi byc pelnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tych proporcji pszenna, z pełnoziarnistej nie robiłam.

      Usuń
  21. No to to jest na pszennej mące czy pelnoziarnistej....bo sie pogubilam :/ Swietny blog pani Magdo!!!!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież pisze że na pełnoziarnistej

      Usuń
    2. A faktycznie coś pokręcone

      Usuń
    3. Przepis jest na pełnoziarnistej i tego się trzymajcie. W komentarzu się walnęłam i napisałam odwrotnie w natłoku pytań. Do tych proporcji pełnoziarnista, z pszennej nie robiłam.

      Usuń
  22. mogę użyć pszennej razowej, czy raczej nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam. Tez zrobiłam rolade ale ciasto przykleilo mi się do papieru i wcześnie zdejmowania całe pokruszylo. :( co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
  24. A mąki pszennej ile jak nie mam pelnoziarnistej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przy takiej ilości można zaryzykować też 20g.

      Usuń
    2. Super .Bardzo ci dziekuje za odp.

      Usuń
    3. Wczoraj zrobiłam, to była pierwsza rolada jaką robiłam w życiu i trochę się bałam, że będę miała trudności z zawijaniem, ale wyszła bardzo ładnie-jak na zdjęciu :) dzieciom bardzo smakowała, ja osobiście wolę bardziej wyraźne smaki.
      Dla tych co mają problem ze zwinięciem rolady to podpowiem,że najlepiej jeszcze gorące ciasto (zaraz po wyjęciu z piekarnika) położyć na ściereczce kuchennej papierem do góry,zdjąć delikatnie papier, a następnie zawinąć ciasto w ściereczkę kuchenną na kształt rolady i tak zostawić do przestygnięcia. Jak przestygnie delikatnie rozwinąć i nałożyć masę z galaretki. Pozdrawiam, Ania .

      Usuń