logo

logo

niedziela, 15 stycznia 2012

Rolada cytrynowa





Składniki:
3 jajka (180g)
2 łyżki mąki kukurydzianej (30g)
1 paczka cukru waniliowego (15g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 galaretka cytrynowa
woda (350ml)
jogurt naturalny (100g)
 




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i ciągle miksując dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy łyżka. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę jajeczną na grubość ok. 1cm. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody, studzimy i jak już będzie chłodna miksując dodajemy jogurt naturalny. Odstawiamy masę i czekamy aż lekko stężeje (na tyle, żeby się nie lała). Dodałam galaretkę gotową z torebki, bo kalorycznie wychodzi podobnie jakbym miała robić ją sama z wody, cukru, soku z cytryny i żelatyny. A z gotowej galaretki przy tych proporcjach wychodzi idealna w smaku cytrynowa masa jogurtowa.
Na upieczony i przestudzony biszkopt kukurydziany nakładamy masę jogurtową i zwijamy całość dość ciasno w roladę. Całość owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc, żeby stężało. Z podanych proporcji wychodzi 25 porcji o grubości ok. 1cm.



 
Wartość energetyczna całej rolady – 720kcal
 
Wartość energetyczna 1 porcji – 30kcal