logo

logo

środa, 4 stycznia 2012

Ślimaczki szpinakowe z ciasta francuskiego

 



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1 kostka chudego białego sera (200g)
1 paczka szpinaku (450g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)








Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy wodę na patelni. Jak przestygnie dodajemy biały ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz serowo-szpinakowy przyprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozkładamy, posypujemy przyprawami i nakładamy na nie farsz, na całą powierzchnię ciasta, mniej więcej 1cm grubości. Następnie zawijamy  ciasto dość ciasno w roladkę. Kroimy ok. 6-8mm talarki, układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220st. ok. 10-15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 30szt.




Wartość energetyczna całej roladki szpinakowej – 1250kcal

Wartość energetyczna 1 ślimaczka szpinakowego – 40kcal


 

16 komentarzy:

  1. Zrobiłam dzisiaj. Niestety forma mrożonego ciasta francuskiego nie pozwoliła mi na takie wymyślne, piękne slimaczki. Za to sa trojkąciki . Jak czlowiek nie zawinie i tak smakuja bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W Lidlu jest ciasto francuskie w wersji light, ślimaczki wyszły pyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jak ciasto francuskie może być light, to ja na pewno do Lidla na dniach zawitam :) Pierwsze słyszę, dobra informacja :)

      Usuń
  3. hm...w którą stronę zawijamy? :P wiem, że to trywialne pytanie..ale dość istotne- od krótszego boku czy wzdłuż dłuższego ?? bo kurcze ta ilość-30 sztuk to aż nie do wiary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak kupujesz zwinięte to tak samo je zawijasz z farszem, wzdłuż długiego boku. To są małe ślimaczki, nie spodziewaj się nie wiadomo jakich rozmiarów :)

      Usuń
  4. dzięki wielkie za odpowiedź :) idealne- w sam raz na zakąske do piwka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są super, właśnie w niedzielę mam imprezę w domu, ciasto francuskie już kupiłam, więc muszę coś podobnego wymyślić dla gości :) Ale może z innym nadzieniem tym razem...

      Usuń
  5. nie wyszlo niestety ale to chyba wina ciasta wrancuskiego jakies strasznie klejace bylo:(ale farsz smaczny byl!Musze jeszcze raz sprobowac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno być klejące, więc coś z nim było nie tak.

      Usuń
  6. ślimaczki podawać ciepłe czy zimne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam na zimno, a wcześniej ciepłe podjadłam i też dobre.

      Usuń
  7. Rewelacja, dziękuję za te imprezowe przepisy ^^ Karola

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć szpinaku świeżego zamiast mrożonego? Jak go wtedy przygotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Poddusić na patelni, posiekać ewentualnie.

      Usuń
  9. Osobiście nie przepadam za szpinakiem, ale ślimaczki wypadły naprawdę rewelacyjnie. Danie skusiło mnie swoją prostotą i niską ceną wykonania. Bardzo posmakowały moim gościom. Zapieczony szpinak całkiem zmienił smak, nawet ja go zjadłam z duża ochotą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie podobnie, to chyba był pierwszy raz kiedy szpinak mi posmakował. Dałam trochę ziół prowansalskich dodatkowo do środka,nie wiedziałam czy będą pasowały ale wyszło smacznie ;) a jak pachnie w kuchni jak się pieką te ślimaczki,bosko...
      Anka

      Usuń