logo

logo

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Zupa krem z cieciorki z kiełkami soczewicy





Składniki (na garnek 2,5l):
2 ziemniaki (300g)
1 marchewka (100g)
1/2 puszki cieciorki (120g)
1 domowa kostka warzywna
kiełki soczewicy
grzanki z ciemnego pieczywa (1 kromka na 1 porcję)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, chili)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.


Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na niezbyt duże kawałki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu wrzucamy połowę cieciorki i mielimy wszystko blenderem na jednolity krem. Dosypujemy resztę cieciorki, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zupę polecam ze świeżymi chrupiącymi kiełkami i opcjonalnie z grzankami z ciemnego pieczywa.




Wartość energetyczna całej zupy – 460kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) z kiełkami – 90kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) z grzankami (1 kromka) – 160kcal


1 komentarz:

  1. Ja mam ostatnio fazę na soczewicę i robię z niej zupy, paciaraje do smarowania i pasztety :)

    OdpowiedzUsuń