logo

logo

poniedziałek, 13 lutego 2012

Chlebek z białej fasoli





Składniki:
1 puszka białej fasoli (240g)
jogurt naturalny (150g)
4 jajka (240g)
mleko w proszku odtłuszczone granulowane (50g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)

 



 
Przygotowanie:
Fasolkę odsączamy i miksujemy z jogurtem naturalnym na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i mleko w proszku, ciągle miksując. Następnie wlewamy powoli zmiksowaną fasolkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawiamy. Foremkę keksówkę o wymiarach 22x10cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi 14 kromek.

Przepis od razu wpadł mi w oko, trochę zmodyfikowałam i jest – chlebek wilgotny i delikatny. Jeśli chodzi o blaszkę, to robiłam w małej keksówce 22x10cm (chlebek jasny) i z tych samych proporcji robiłam też w większej 30x15cm (chlebek ziołowy). Ten drugi jest wtedy bardziej płaski, pokroiłam na imprezę na małe kawałeczki i pod pastę kanapkową jak znalazł. Jeśli chodzi o przyprawy, to jasny chlebek przyprawiłam tylko solą do smaku i posypałam siemieniem lnianym i sezamem. Natomiast ciemny chlebek był dodatkowo z dużą ilością suszonych ziół, papryki ostrej, stąd jego ciemny kolor. Co prawda nie próbowałam jeszcze, ale myślę, że z kolorowej fasoli też może być ciekawy.


 


 















Wartość energetyczna całego chlebka z fasoli – 840kcal

Wartość energetyczna 1 kromki (1/14 chlebka) – 60kcal



11 komentarzy:

  1. Dzięki! Na coś takiego czekałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chlebek jest genialny, w przeciągu tygodnia już 2 robiłam, teraz przepis poszedł do mamy, bo też jej smakował bardzo. Musze poeksperymentować nie tylko z fasolką, może z cieciorką, groszkiem zielonym, soczewicą? Zielony chleb groszkowy, może być ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały przepis !! śledzę ten blog od pewnego czasu i jestem pełna podziwu dla Ciebie :)) Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. a jacie go sam czy nakładacie coś na niego? czy to mleko w proszku nie daje słodkiego posmaku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mleko nie dodaje posmaku, a jak jemy: albo robimy z tego kanapki, ale jest dość mokry, więc dużą kromkę dzielę na mniejsze, wtedy trzyma się to całości. Ten ziołowy na zdjęciu podałam na imprezie i obok niego zwykłą pastę kanapkową serowo-jajeczną, każdy smarował i jadł. A innym razem wyciągnęłam z lodówki, ukroiłam grubszy kawałek i podsmażyłam na patelni, jadłam go z sosem czosnkowym jak pasztet na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ha, przepraszam za modyfikacje, ale odkryłam w szafce dużą laskę wanilii i nie mogłam jej się oprzeć, zrobiłam wszystko wg Twojego przepisu, ale dodałam słodzik (wiem, że niezdrowy i kłóci się z nazwą Twojego bloga, przepraszam :)i ziarenka wanilii, a potem rozłożyłam do foremek na muffiny. Mmm... Chciałam nie za wielkie, więc wyszło mi 16 baaardzo waniliowych, słodkich muffinek, każda po... 55 kcal!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam na słodko wypieki z fasoli :)
      Białej i czarnej.
      Pyszności!

      Usuń
  7. Na to bym nie wpadła, żeby fasole posłodzić, na pewno wypróbuję, niech no tylko ten post się skończy, bo mam postanowienie nie jeść słodkiego. Ale już sobie notuję w terminarzu na przyszły miesiąc, że będą muffinki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    cieszę się, że zupełnie przypadkiem trafiłam na twojego bloga :) właśnie planuję większą imprezę i bardzo mi się podobają twoje propozycje. Zastanawiam się czy można w tym przepisie zastąpić mleko w proszku jakimś zbożowym w płynie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego nie wiem, robiłam 3 razy z tego przepisu i nie kombinowałam więcej, bo mi taki smakuje :)

      Usuń
  9. Wlasnie zrobilam chlebek, jest wysmienity:-) dziekuje bardzo za wszystkie Twoje przepisy, ktorego bym nie wyprobowala jest genialny:-) wielki szacunek :-)

    OdpowiedzUsuń