Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (50ml)
drożdże (20g)
2 łyżki szpinaku rozdrobnionego (50g)
przyprawy (sól, czosnek)
Składniki na farsz:
1 pierś z kurczaka (250g)
1 jajko (60g)
zielony groszek (100g)
przyprawy (sól, czosnek, przyprawa do kurczaka)
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (50ml)
drożdże (20g)
2 łyżki szpinaku rozdrobnionego (50g)
przyprawy (sól, czosnek)
Składniki na farsz:
1 pierś z kurczaka (250g)
1 jajko (60g)
zielony groszek (100g)
przyprawy (sól, czosnek, przyprawa do kurczaka)
Przygotowanie:
Surową pierś z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy ręką na gładką masę. Następnie delikatnie mieszamy z groszkiem, żeby nam się nie rozpadł.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, szpinak rozmrażamy, odparowujemy z wody i przyprawiamy solą i czosnkiem granulowanym. Wszystko dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na ok. 2-3mm i kroimy na małe prostokąty, o wymiarach ok. 4x8cm. Na środek nakładamy łyżeczkę surowej masy mięsnej i zawijamy boki ciasta, sklejamy je na wodę na górze. Paszteciki zostawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 150st ok. 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Surową pierś z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy ręką na gładką masę. Następnie delikatnie mieszamy z groszkiem, żeby nam się nie rozpadł.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, szpinak rozmrażamy, odparowujemy z wody i przyprawiamy solą i czosnkiem granulowanym. Wszystko dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na ok. 2-3mm i kroimy na małe prostokąty, o wymiarach ok. 4x8cm. Na środek nakładamy łyżeczkę surowej masy mięsnej i zawijamy boki ciasta, sklejamy je na wodę na górze. Paszteciki zostawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 150st ok. 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 560kcal
Wartość energetyczna całego farszu na paszteciki – 415kcal
Wartość energetyczna 1 pasztecika – 48kcal