logo

logo

poniedziałek, 6 lutego 2012

Paszteciki w cieście szpinakowym

 

Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (50ml)
drożdże (20g)
2 łyżki szpinaku rozdrobnionego (50g)
przyprawy (sól, czosnek)

Składniki na farsz:
1 pierś z kurczaka (250g)
1 jajko (60g) 
zielony groszek (100g)
przyprawy  (sól, czosnek, przyprawa do kurczaka)

 

Przygotowanie:
Surową pierś z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy ręką na gładką masę. Następnie delikatnie mieszamy z groszkiem, żeby nam się nie rozpadł.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, szpinak rozmrażamy, odparowujemy z wody i przyprawiamy solą i czosnkiem granulowanym. Wszystko dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na ok. 2-3mm i kroimy na małe prostokąty, o wymiarach ok. 4x8cm. Na środek nakładamy łyżeczkę surowej masy mięsnej i zawijamy boki ciasta, sklejamy je na wodę na górze. Paszteciki zostawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 150st ok. 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 560kcal

Wartość energetyczna całego farszu na paszteciki – 415kcal

Wartość energetyczna 1 pasztecika – 48kcal



5 komentarzy:

  1. szpinakowe ciasto? cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne te paszteciki! super przekąska.
    nie tylko na party.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiej mąki pełnoziarnistej używasz?
    pszennej? typ 2000?

    OdpowiedzUsuń
  4. I normalnie nie wiem co odpowiedzieć, naszukałam się tego i nic nie znalazłam. Używam mąki pełnoziarnistej Lubella i na opakowaniu nie ma informacji co to za typ. A na forach piszą, że to jednak nie jest najlepsza pełnoziarnista. Muszę poszukać innej, bo przyznam, że przeczytałam na opakowaniu pełnoziarnista, więc ją używam.

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze to jakaś odpowiedź :)
    pytałam, bo ja różne mąki testuję, żytnie, orkiszowe, razowe a jeszcze nie mam wyczucia która do czego najlepsza, póki co najbardziej uniwersalna wydaje się orkiszowa, ale przymierzam sie do pierogów z Twojego przepisu i nie chcę dać plamy ;)

    OdpowiedzUsuń