logo

logo

poniedziałek, 6 lutego 2012

Ptasie mleczko

 



Składniki:
4 jajka (240g)
woda (3x100ml)
cukier (3x15g)
żelatyna (4x10g)
1 łyżeczka kakao
sok Garden (1/2l)










Przygotowanie:
Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 15x30cm (lub tortownicę o średnicy 20cm) – blaszkę wykładamy przeźroczystą folią, żeby ptasie mleczko łatwo się później wyjmowało. Tortownicy nie musimy niczym wykładać, bo łatwo zdjąć bok i gotowe. Jeśli chcecie deser na większą imprezę, to do dużej tortownicy mieści się podwójna porcja.

Do garnka wlewamy pół litra soku Garden (obojętne jaki smak i kolor, ja dałam czarną porzeczkę) i wsypujemy 10g żelatyny, podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby nasza galaretka przestygła. Możecie użyć normalnej kupnej galaretki (250kcal/pół litra), ale ja wolę robić sama z niskokalorycznych soków (100kcal/pół litra).

Przygotowujemy 3 szklanki, do każdej wlewamy 100ml wrzątku i do każdej wsypujemy 10g żelatyny, mieszamy po kolei, aż żelatyna się rozpuści.
 
Warstwa biała: wbijamy 2 białka i dodajemy 1 łyżkę cukru, ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Pianę nakładamy łyżką na dno blaszki/tortownicy i wstawiamy na 5 minut do zamrażarki.

Warstwa żółta: wbijamy 4 żółtka i dodajemy 1 łyżkę cukru, ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a żółtka będą miały lekko puszystą konsystencję. Dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Żółtą masę nakładamy na białą i wstawiamy na 5 minut do zamrażarki.
 
Warstwa kakaowa: wbijamy 2 białka i dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę kakao, ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Pianę kakaową nakładamy łyżką na żółtą warstwę i wstawiamy na 5-10 minut do zamrażarki.
 
Na wierzch wylewamy ostudzony sok z żelatyną, naszą galaretkę.
 
Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.




Wartość energetyczna całego ptasiego mleczka – 800kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 ptasiego, tyle co na talerzyku) – 65kcal




W ramach ciekawostki na talerzyku po lewej moje ptasie mleczko (65kcal) kontra kostka ptasiego mleczka w czekoladzie (52kcal).





33 komentarze:

  1. zdecydowanie wybieram to Twoje ptasie mleczko po lewej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponowałabym zrobić po boku zakładki z konkretnymi posiłkami: słodycze, mięsa, zupy itp.- byłoby łatwiej przeglądać. A blog super!!! ;)

    Dotka

    OdpowiedzUsuń
  3. super :) zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. a zamiast cukru mozna dac slodzik? wyjdzie tak samo?

    OdpowiedzUsuń
  5. Sok Garden sprawdzałam i w pół litra ma prawie 200kcal, a nie sto : ( . Kaloryczność: 47 kcal / 100 g

    OdpowiedzUsuń
  6. Garden czarna porzeczka ma 13kcal/100ml , tak napisane jest na opakowaniu, wszystkie Gardeny, które ja znam mają 12-15kcal/100ml i są słodzone słodzikiem, a nie cukrem. Także sam sok to ok. 65kcal + żelatyna 35kcal czyli 100kcal w pół litra galaretki. Opieram się na tym, co widzę na opakowaniach soków, które mam w domu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo :) A ptasia pychotka w Twoim wykonaniu, bez porównania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Ptasie mleczko juz od dawna mi sie marzy. Sprobuje w tym tygodniu albo na weekend! :)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze nigdy nie eksperymentowałam ze słodzikiem, także jak wypróbujesz to czekam na relację. Póki co skupiłam się na ograniczaniu cukru, a słodzik mam w zamiarze, ale nigdy nie pamiętam żeby się za nim w sklepie rozejrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam ptasie mleczko wygląda super ,na pewno wypróbuję.
    Piekłam sernik ze słodzikiem , ja liczę 2 tabletki na łyżeczkę cukru, rozkruszam tabletki i rozpuszczam w łyżce gorącej wody.
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za inspiracje. Już kilka razy robiłam jogurtowce według twoje przepisu. Rodzina zajada się, choć nie musi być na diecie. Teraz przymierzę się do ptasiego mleczka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ptasie mleczko jest super, moja mama całe życie je robiła, ale nie wiem w jakim celu w jej przepisie była kostka masła, po 1/3 do każdego koloru, więc ją z przepisu wywaliłam oszczędzając "jedyne" 1500kcal :) Ja się teraz przymierzam do kolorowego na weekend, synek mnie bardzo prosi, wiec wypróbuję wersję ze słodzikiem, dla tych co jeszcze bardziej chcą to odchudzić, bo w końcu go dorwałam w sklepie :)I oczywiście dam znać czy dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziekuję za wszystkie przepisy na tym blogu ,i słodkie i słone .Wszystko jest pięknie dopracowane .Kalorie wyliczone .No i cóż nam jeszcze trzeba ,żeby wreszcie zrzucić zbędne kilogramy?!
    Mając takie "gotowce" można wiele zdziałać dla swojego zdrowia i samopoczucia.Wielki ukłon dla Ciebie za Twój trud.Z utęsknieniem bedę wyczekiwała nowych wpisów.Pozdrawiam gorąco życząc wszystkiego co najlepsze.
    Lilia

    OdpowiedzUsuń
  14. BOJKOT PRODUKTOW WEDLA! Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO "R" stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o.

    Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,11121973,Ptasie_mleczko_bylo_bez__R___Prawnicy_wystraszyli.html#ixzz1lz7Gaxyg

    OdpowiedzUsuń
  15. deser jest naprawdę smaczny! nie wiem czy inni też mają takie wrażenie ale ja po zjedzeniu dwóch kawałków jestem strasznie najedzona. jest bardzo syty.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj rano zrobiłam i właśnie próbowałam , bardzo smaczne wyszło :)dorzuciłam jeszcze truskawki na warstwę kakaową. Następnym razem muszę chyba trochę więcej żelatyny dać , bo się warstwy "rozjeżdżają" między sobą , nie są idealnie "sklejone" .

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham te Twoje porównania z kalorycznymi rzeczami - zawsze masz przewage :) Bede tu zagladac, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No staram się wygrywać :D O to tu chodzi :)

      Usuń
  18. bradzo fajnie mi wyszło i naprawde łatwo to przygotować, najważniejsze mojej dziewczynie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam, mam takie pytanko.... jesli chce zrobic z podwojnej porcji czyli 8jajek itd. to zelatyny tez 2x tyle? Czyli 20g Czy ma zodtac bez zmian 10g? W sumie i tak juznzrobilam to cudo z podwojnej porcji wszystkiego i juz sie mrozi ciekawe co wyjdzie z tego... bo wiele razy probowalam i nie wychodzilo mi ptasie mleczko... tylo tak teraz siedze i mysle ze chyba zelatyny nie powinnam zwiekszac....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko podwójnie, żelatynę też, więc dobrze, że dałaś.

      Usuń
  20. Kurcze pomocy ludziska! co robie zle ze to ptasie nigdy mi nie wychodzi???? Raz zrobilam z agaru to nie steznialo tylko plywalo... zrobilam z twojego przepisu madziu i juz wygladalo prawie idealnie do momentu kiedy po lekkim zamrozeniu kazdeko z kolorow wstawilam do lodowki po 18h chcialam sprobowac to miedzy warstwami byla kolejna waestewja 3mm zelatyny wygladalo okropnie a smaku wogole nie mialo... hmmm ekis razy probuje robic to i ni. ciagle cos sie psuje nie wiem co robie zle...???? Jak ktos ma jakies rady to proszw o oswiecenie mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze powoli wlewaj żelatynę i długo miksuj. Nawet mi czasami zdarza się, że żelatyna się oddzieli, ale już wyczaiłam, że im wolniej ją wlewam i im dłużej miksuję tym mniejsze prawdopodobieństwo, że się oddzieli.

      Usuń
  21. Oooo...to coś dla mnie! Ciekawe czy wiele więcej kalorii miało ptasie mleczko, które kiedyś robiłam z niesłodzonego mleczka skondensowanego i gotowej galaretki... Na 1 szklankę ubitego na pianę mleczka dawało się 1 galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody.

    OdpowiedzUsuń
  22. nie ma smaku!!!! takie mdłe...deser ma być słodki a nie bez smakowy.... szukam lepszego przepisu na ptasie mleczko. ...

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglada smakowicie, niestety strata czasu... mdłe I bez smaku.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam...dzis wlasnie wyprobowalam ten przepis.Nie jestem zbytnio zadowolona...czarna porzeczka jako galaretka zabija caly smak deseru.To powinno byc jako pianka a nie ptasie mleczko.

    OdpowiedzUsuń
  25. Twoj blog jest po prostu wspanialy !! Studiuje Nutrition w Londynie i mam nadzieje ze kiedys bede mogla pomoc ludziom zmienic ich sposob odzywiania. Keep up the good work !!

    OdpowiedzUsuń
  26. Twoj blog jest po prostu wspanialy !! Studiuje Nutrition w Londynie i mam nadzieje ze kiedys bede mogla pomoc ludziom zmienic ich sposob odzywiania. Keep up the good work !!

    OdpowiedzUsuń