logo

logo

piątek, 3 lutego 2012

Placuszki drożdżowe z owocami

 



Składniki:
mąka pełnoziarnista (100g)
drożdże (20g)
1 łyżeczka cukru (5g) 
woda (50ml)
owoce

 





Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 10 równych części, każdą część wałkujemy na cienki placek i zostawiamy do wyrośnięcia. Placuszki smażymy na patelni z dwóch stron, na minimalnym ogniu kilka minut, aż wyrosną i będą rumiane. Możemy je posypać lekko cukrem pudrem lub podawać z owocami (1 łyżka sałatki owocowej z niskokalorycznych owoców). Z podanych proporcji wychodzi 10 placuszków. 



Wartość energetyczna całego ciasta na placuszki – 400kcal


Wartość energetyczna 1 placuszka – 40kcal

Wartość energetyczna 1 placuszka z owocami – 50kcal