logo

logo

środa, 29 lutego 2012

Pulpety z wędzonym łososiem




Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 cebula (50g)
1 kostka białego sera (200g)
1 opakowanie wędzonego łososia (100g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek)






Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulą, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy, odstawiamy mięso na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Biały ser wrzucamy do miski, przyprawiamy i dokładnie rozdrabniamy widelcem, ma mieć konsystencję maziastą. Łososia dzielimy na małe kawałeczki (ja zrobiłam 15 pulpetów, więc 15 kawałków łososia). Każdy kawałeczek oklejamy dokładnie białym serem, tak żeby powstała kulka. I taka serowo-łososiowa kulka będzie naszym nadzienie. Z mięsa robimy 15 równych kulek. Rozkładamy przeźroczystą folię spożywczą, skrapiamy ją wolą i zwilżoną dłonią rozpłaszczamy porcyjkę mięsa, na środek kładziemy kulkę serową i przy pomocy folii owijamy ją mięsem. Musimy tak okleić ser, żeby nie było go widać, wtedy pulpet będzie w całości i ser zostanie w środku podczas gotowania. Pulpety wrzucamy na gorącą osoloną wodę i gotujemy ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 15 pulpetów.






Wartość energetyczna całego mięsa z nadzieniem serowo-łososiowym – 1000kcal

Wartość energetyczna 1 pulpeta z wędzonym łososiem – 65kcal 



6 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. zrobiłam ostatnio na obiad i smakowało. Nie jest to może bardzo wyszukany smak, ale coś innego. Pomysł z zawijaniem kulek poprzez folię - rewelacja, będę go wykorzystywać w innych potrawach. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram się urozmaicać zwykłe mięso, bo ile można jeść piersi z teflonu? A to, że nie wyszukane smaki, to prawda, bo moim założeniem było, że ma być proste w przygotowaniu, w miarę szybkie na codzienne obiady i dietetyczne. I to spełnia wszystkie moje wymagania :)Pozdrawiam i fajnie, że korzystacie z przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zastanawiam sie czemu nie piszesz jakie przyprawy... i tu moglabym sie przyczepic w prawie kazdym przepisie ..ale póki co grzecznie przypominam ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wielokrotnie to wyjaśniałam, ale też będę wyrozumiała, w końcu nie każdy czyta wszystkie przepisy i wszystkie komentarze :) Napisałam dużego zbiorczego posta o przyprawach, które do czego się nadają i jak je stosować. Każdy lubi co innego, a tam wyjaśniłam większość z przypraw, które posiadam w swoich zbiorach. Generalnie jakbym miała pisać, co ja używam, to za każdym razem robię dany przepis inaczej, dlatego każdemu zostawiam pole do popisu i przedstawiłam wskazówki w jednym miejscu. Pozdrawiam i błagam o litość w temacie przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Madzia te pulpety gotujesz w folii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, wrzucam na wrzątek i od razu się białe robią i trzymają fason.

      Usuń