Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 cebula (50g)
1 łyżka sezamu (20g)
1 kostka białego sera (200g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
zielona sałata
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka mielimy z cebulą, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Formujemy małe kuleczki, posypujemy z dwóch strony sezamem. Kładziemy na rozgrzanej patelni, spłaszczamy, żeby powstały małe medaliony. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Z podanych proporcji wychodzi 20 medalionów.
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i przyprawy, mieszamy na jednolitą gładką masę. Serkiem przekładamy wieżyczki: medalion – biały serek – sałata – biały serek – medalion. Z góry wtykamy wykałaczkę, żeby wieżyczki trzymały się w całości. Z podanych proporcji wychodzi 10 wieżyczek.
Wartość energetyczna całego mięsa z sezamem – 730kcal
Wartość energetyczna 1 medalionu z sezamem – 35kcal
Wartość energetyczna całego nadzienia – 270kcal
Wartość energetyczna 1 wieżyczki sezamowej – 100kcal
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i przyprawy, mieszamy na jednolitą gładką masę. Serkiem przekładamy wieżyczki: medalion – biały serek – sałata – biały serek – medalion. Z góry wtykamy wykałaczkę, żeby wieżyczki trzymały się w całości. Z podanych proporcji wychodzi 10 wieżyczek.
Wartość energetyczna całego mięsa z sezamem – 730kcal
Wartość energetyczna 1 medalionu z sezamem – 35kcal
Wartość energetyczna całego nadzienia – 270kcal
Wartość energetyczna 1 wieżyczki sezamowej – 100kcal