Przepisów mnóstwo, ja podaję tylko dla formalności, włącznie z kalorycznością. Kto lubi więcej chrzanu – proszę bardzo. Słyszałam nawet o takich, co na 1,5kg buraków dają pół kilo już obranego chrzanu! W sumie do wczoraj myślałam, że chrzanu nie lubię, a tu niespodzianka, posmakowało, więc na początek taka ilość mi wystarczy.
Składniki:
buraki ćwikłowe (1,5kg)
chrzan (200g)
sok z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
przyprawy (sól)
buraki ćwikłowe (1,5kg)
chrzan (200g)
sok z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
przyprawy (sól)
Przygotowanie:
Buraki w całości gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o małych oczkach, najlepiej na oczkach do placów ziemniaczanych. Chrzan obieramy ze skórki i również trzemy na tych samych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, ocet winny, sól i wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Buraki w całości gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o małych oczkach, najlepiej na oczkach do placów ziemniaczanych. Chrzan obieramy ze skórki i również trzemy na tych samych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, ocet winny, sól i wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wartość energetyczna całej ćwikły – 710kcal
Wartość energetyczna 100g ćwikły – 45kcal