logo

logo

sobota, 14 kwietnia 2012

Ćwikła z chrzanem

Przepisów mnóstwo, ja podaję tylko dla formalności, włącznie z kalorycznością. Kto lubi więcej chrzanu – proszę bardzo. Słyszałam nawet o takich, co na 1,5kg buraków dają pół kilo już obranego chrzanu! W sumie do wczoraj myślałam, że chrzanu nie lubię, a tu niespodzianka, posmakowało, więc na początek taka ilość mi wystarczy.




Składniki:
buraki ćwikłowe (1,5kg)
chrzan (200g)
sok z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
przyprawy (sól)







Przygotowanie:
Buraki w całości gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o małych oczkach, najlepiej na oczkach do placów ziemniaczanych. Chrzan obieramy ze skórki i również trzemy na tych samych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, ocet winny, sól i wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Wartość energetyczna całej ćwikły – 710kcal

Wartość energetyczna 100g ćwikły – 45kcal