logo

logo

sobota, 7 kwietnia 2012

Ponczowa baba cytrynowa




Składniki:
5 jajek (300g)
cukier (100g)
3 kisiele cytrynowe bez cukru (120g)
mąka pszenna (50g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny

Poncz:
sok z 1 dużej cytryny
cukier (30g)
woda (150ml)


Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier. Dodajemy kolejno żółtka, ciągle miksując. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i suchy kisiel, wszystko delikatnie mieszamy z ubitą masą z jajek. Na końcu dodajemy startą skórkę z cytryny. Foremkę do babki lekko smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 40 minut, aż się przyrumieni. Po upieczeniu studzimy i ponczujemy. Poncz robimy z gorącej wody, soku z cytryny i cukru do smaku, orientacyjnie 2-3 łyżeczki cukru, ale to według uznania. W tej babce nie ma lukru, więc na co dzień może być taka „goła”, ale z okazji świąt wizualne braki przysypałam wiórkami kokosowymi, tak dla małej ozdoby jedynie. Z podanych proporcji i mojej foremki wychodzi 16 porcji.

Tak naprawdę jest to ciasto biszkoptowe w kształcie babki, ale żeby nie było suche, to je poczujemy i mamy wtedy fajną wilgotną babę. Robiąc biszkopt zamiast tradycyjnej baby oszczędzamy kalorycznie kostkę masła/margaryny, która jest prawie w każdym przepisie i cukier z lukru. Policzyłam przykładowy przepis z kostką masła, większą ilością mąki i cukru, z lukrem z cukru pudru – cała tradycyjna babka z lukrem cytrynowym ma 5100kcal.




Wartość energetyczna całej babki cytrynowej – 1565kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/16 babki) – 95kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej babki (1/16 babki) – 425kcal



6 komentarzy:

  1. pięknych
    Świąt życzę
    oprószonych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ceramiczną formę również trzeba smarować tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam nigdy, to nie wiem.

      Usuń
  3. czy cukier w Pani przepisać można zastąpić słodzikiem bio-ekologicznym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć czy wyjdzie, cukier ma swoje właściwości i konsystencję, ale można spróbować ze słodzikiem.

      Usuń
  4. wlasnie zrobilam i zajadam. wyszlo mega pyszne ;o zastosowalam małe zmiany, ale bazowałam w większosci na tym przepisie. To taka przedświąteczna babka, namiastka ;) dałam 50g mąki zmieszanej: jaglanej i pełnoziarnistej pszennej, zamiast 100g cukru, dałam 30g ksylitolu i 40g cukru trzcinowego. Poncz zrobilam z soku polowy cytryny, wody i skruszonego slodzika. Babke polałam gorzką czekoladą zmieszaną 60% i 90%, na sam wierzch wiórki kokosa. Mega pyszne, a na dodatek zdrowe i niskokaloryczne :) obliczylam, że dla mojej babki, pomijając czekolade i kokos jest ok. 1250 kcal :)

    OdpowiedzUsuń