logo

logo

wtorek, 19 czerwca 2012

Kluchy serowe z kaszy kukurydzianej

 


Składniki:
kasza kukurydziana (100g)
1 jajko (60g)
żółty ser (50g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)








Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Do tych klusek można użyć trochę mniej wody. Na osolony wrzątek wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż kasza wchłonie wodę i zacznie odstawać od brzegów garnka. Kaszę zostawiamy do ostygnięcia, po czym wbijamy surowe jajko, dodajemy starty na tarce żółty ser i przyprawiamy. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Kluski formujemy łyżeczką. Możemy je wrzucać na wrzątek na pół minuty, tylko po to, żeby białko się ścięło, a ser żółty roztopił. Można też kluski smażyć na patelni, też niezbyt długo. Z podanych proporcji wychodzi 20 klusek. 




Wartość energetyczna całego ciasta na kluski – 580kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (10 klusek) – 290kcal 



7 komentarzy:

  1. Kluchy... jak to romantycznie brzmi :-)

    smacznie wyglądają skuszę się na wypróbowanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie, kaszy kukurydzianej jeszcze nigdy nie jadłam, ale brzmi fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio zaznajamiam się z beglutenowymi przepisami, dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobione i zjedzone :) U mnie smażone, podane ze szpinakiem. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ze szpinakiem .. to musi być dopiero pyszne, zrobione - ale bez sera żółtego i jaja, konsystencja kaszy jest taka fajna, że jak zaczęłam formować kulki to zapomniałam go dodać i nie gotowałam już tych kulek ani nie smażyłam, zjadłam takie, dodałam tylko sezam z solą, bo zapomniałam posolić wodę :)
    kasza kukurydziana jest taka pyszna, kolejny smak, którego nie znałam ... :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To poszukaj sobie w rozmaitościach na gorąco takie coś jak polenta. To Ci dopiero posmakuje! Kiedyś miałam fazę na to przez miesiąc.

      Usuń
  6. ojć, ale to rzeczywiście musi być dobre .. koniecznie ją zrobię, jak tylko zjem swoje kukurydziane kule, które sobie dzisiaj utoczyłam i tak pomyślałam, że to może być świetna alternatywna dla panierowanego w jajku i mące sera żółtego :)
    tola

    OdpowiedzUsuń