logo

logo

wtorek, 3 lipca 2012

Pasta serowa z tuńczykiem

 



Składniki:
1 kostka białego sera (200g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120g)
zielony groszek z puszki (100g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
pęczek szczypiorku
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy odsączonego tuńczyka, zielony grosze z puszki i posiekany szczypior. Całość przyprawiamy i delikatnie mieszamy, żeby groszek się nie zgniótł. 




Wartość energetyczna całej pasty serowej z tuńczykiem – 425kcal

Wartość energetyczna na 100g - 90kcal/100g



5 komentarzy:

  1. Witam,
    Wspaniały blog! Tyle tu informacji, że nie wiem od czego zacząć czytanie :) Mam pytanie: jak długo takie pasty można przechowywać w lodówce.. zwłaszcza takie z białego sera?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle co otwarty biały ser, u mnie maksymalnie trzeciego dnia schodzą, ale zwykle robię tyle, żeby było na 2 dni.

      Usuń
  2. Jak chodzi o biały ser to ten twarogowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do past raczej twaróg, taki "suchy", bo inne składniki zwykle są mokre i jakby dać serej wiejski, który ma śmietankę w sobie, to by pasta mogla się lać po rękach. Jak używam wiejskiego, to wyraźnie piszę wiejski, a jak twaróg, to zwyczajny w kostce.

      Usuń
  3. Jadłam ja dzisiaj na śniadanko i zapewne jutro będę ją kończyć bo mężowi nie przypadła do gustu (normalka ;-) ).Mój twaróg był chyba za mokry. Dałam 3/4 kostki sera i nie dokładałam już jogurtu. Niestety tuńczyk był w oleju, a nie w sosie własnym więc kaloryczność mojej sałatki pewnie jest dużo większa. Ale smakowo całkiem dobra choć następnym razem chyba troszkę cebulki jeszcze dodam.

    OdpowiedzUsuń