Składniki:
1 średnia wędzona ryba (200g)
ogórki konserwowe lub kiszone (200g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
1 średnia wędzona ryba (200g)
ogórki konserwowe lub kiszone (200g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Rybę dokładnie obieramy. Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach, nadmiar wody odlewamy. Wszystko mieszamy z jogurtem i przyprawami.
Rybę dokładnie obieramy. Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach, nadmiar wody odlewamy. Wszystko mieszamy z jogurtem i przyprawami.
Dietetyczność tej pasty polega na tym, że do ryby nie dajemy już kalorycznych jajek czy sera, a jedynie ogórki, które obniżają wartość energetyczną pasty na 100g. Jednocześnie ogórki zakwaszają rybkę, dzięki czemu pasta nie jest mdła. Wartość energetyczna pasty rybnej zależy od gatunku.
Wartość energetyczna całej pasty z wędzonego dorsza - 250kcal
Wartość energetyczna na 100g - 55kcal/100g
Przedstawiam kilka najbardziej popularnych wędzonych ryb. Kaloryczność między tabelami się różni, więc to wszystko przyjmijcie tak orientacyjnie.
Nototenia wędzona – 93kcal/100g
Dorsz wędzony – 103kcal/100g
Pstrąg wędzony – 147kcal/100g
Flądra wędzona – 155kcal/100g
Makrela wędzona – 155kcal/100g
Pikling wędzony – 157kcal/100g
Łosoś wędzony – 168kcal/100g
Śledź wędzony – 215kcal/100g
Węgorz wędzony – 227kcal/100g
Dorsz wędzony – 103kcal/100g
Pstrąg wędzony – 147kcal/100g
Flądra wędzona – 155kcal/100g
Makrela wędzona – 155kcal/100g
Pikling wędzony – 157kcal/100g
Łosoś wędzony – 168kcal/100g
Śledź wędzony – 215kcal/100g
Węgorz wędzony – 227kcal/100g