logo

logo

czwartek, 2 sierpnia 2012

Buraczki w całości w zalewie octowej



Składniki:
buraki czerwone (5kg)
cebula (1kg)
przyprawy (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kwiat kopru, czosnek)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
5 szklanek wody (1,25l)
cukier (150g)
3 łyżki soli


 
Przygotowanie:
Buraki gotujemy, aż będą miękkie. Po przestudzeniu zdejmujemy skórkę. Nigdy nie obieramy buraków przed gotowaniem, bo się umęczymy i pofarbujemy. Buraki mają taką fajną właściwość, że po ugotowaniu skórka schodzi sama, bez wysiłku. Ugotowane i obrane buraki układamy w słoikach. Jeśli są małe to można robić w całości, jeśli większe można pokroić na ćwiartki. Na wierzch układamy po kilka plasterków cebuli. Do każdego słoika dodajemy przyprawy.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut od zagotowania się wody. 




16 komentarzy:

  1. Jak można wykorzystać takie buraczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można je do obiadu jeść w całości jak tutaj (one są raczej małe) albo kroić do sałatek różnych, np jest tu gdzieś przepis na kapustę na gęsto z buraczkami, fajne połączenie. U mnie najczęściej je się takie prosto ze słoika.

      Usuń
  2. Miałem przyjemność spróbowania tych buraczków i powiem, ze nawet widelec jest zbędny jak się ma zręczne palce. Nie zgodzę się z Magdą co stosowności ich krojenia, bo to zbrodnia jest przecież :) TYLKO w całości i odrazu do paszczy - najlepiej tak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. no to niech będą buraczki. W przyszłym tygodniu testuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. do barszczu daję w całości buraczki , pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dobry pomysł, nie próbowałam, ale na pewno spróbuję :) U mnie najczęściej jak u kolegi powyżej, od razu do paszczy :D

      Usuń
  5. są super pod każdą postacią a zalewa póżniej do barszczu exstra sprawa

    OdpowiedzUsuń
  6. i jeszcze taki buraczek z zalewy pokrojony w kostkę i do tego jajko pokrojone w kostkę i majonez jedzonko palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  7. Po jakim czasie od zalania buraczki nadają się do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie przetwory, które robię można jeść na drugi dzień.

      Usuń
  8. Troszke nie rozumiem.Jedna łyżka ma ok. 12 g,a w Pani przepisie ze cukru 150 gram,to chyba niemozliwe.Ok.12 łyżek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to nie jest tak dużo, zalewy sie nie pije, więc nie ma co się martwić.

      Usuń
  9. Czy ma zna pasteryzowane w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja siostra pasteryzuje wszystko w piekarniku, skutek jest taki sam, więc bez problemu.

      Usuń
  10. czy jakbym chciała ich użyć do zupy to co mam zrobić z zalewą wylać czy można dać ją do barszczu? Czy może nie nadają się one do zupy.

    OdpowiedzUsuń
  11. ja takie buraczki tre na tarce o grubych oczkach do tego cebula w kostke i troche oleju i jako salatka do obiadu bardzo smaczne...

    OdpowiedzUsuń