logo

logo

wtorek, 28 sierpnia 2012

Chleb musli na maślance





Składniki:
mąka pszenna (500g)
maślanka (500ml)
drożdże (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
1 łyżeczka soli
masło (20g)
orzechy laskowe (30g)
rodzynki (30g)
morele suszone (30g)




Przygotowanie:
W maślance rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól, orzechy, suszone owoce i polewamy roztopionym masłem. Chwilę wyrabiamy i zostawiamy ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowane olejem formy keksówki (przepis na blaszkę 35cm), przykrywamy i odstawiamy jeszcze na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 220st ok. 40 minut. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.



Wartość energetyczna całego chleba musli na maślance – 2600kcal

Wartość energetyczna 1 kromki – 75kcal



5 komentarzy:

  1. Nie wiem dlaczego chlebuś mi pękł i opadł w środek i skórka w górze a środek pusty :( A tak miałam na ten właśnie chęć. Beata P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wszystkie inne chlebusie super Madziu! Juz piekłam 4 jutro kolejny już na zakwasie
    Pozdrawiam cieplo! BeataP

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń