logo

logo

wtorek, 28 sierpnia 2012

Chleb gryczany ze śliwką na zakwasie





Składniki:
zakwas żytni (200g)
cukier (20g)
mąka gryczana (200g)
mąka pszenna (250g)
woda (300ml)
1 łyżeczka soli (10g)
1 łyżeczka tymianku
drożdże (20g)
suszone śliwki (100g)


Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy zakwas żytni i dokładnie mieszamy. Wsypujemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy sól, tymianek i pokrojone suszone śliwki. Ciasto chwilę wyrabiamy i zostawiamy ok. 1 godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowane olejem formy keksówki (przepis na blaszkę 35cm), przykrywamy i odstawiamy jeszcze na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 220st ok. 60 minut. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.



Wartość energetyczna całego chleba gryczanego ze śliwką – 2350kcal

Wartość energetyczna 1 kromki – 67kcal 


 

3 komentarze:

  1. naprawdę Ci wchodzi ta gryczana mąka? ja się kiedyś próbowałam z nią gimnastykować, ale już nie kupuję, strasznie specyficzny smak ma jednak. chociaż może w chlebie ze śliwką...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No naprawdę mi te dwa przepisy wyszły :) Nam podeszła. Ale zauważ, że mieszam ją z innymi, więc nie jest ot czyste gryczane. Ze śliwką mi i mężowi smakowało, dzieciom w pierwszy dzień tak. Potem pomroziłam, po odmrożeniu już inny smak, nam dalej smakuje, dzieci nie chcą jeść. A na gorąco pozjadało każde po 4 kromy!

      Usuń
  2. Ten chlebek dzisiaj piekę. :)

    OdpowiedzUsuń