Składniki:
zakwas żytni (150g)
mąka pełnoziarnista pszenna (350g)
mąka pszenna (50g)
ciepła woda (160g)
1 łyżeczka cukru (5g)
1 łyżeczka oliwy (5g)
1 łyżeczka soli
drożdże (20g)
jajko do posmarowania
pestki dyni (10g)
Przygotowanie:
W ciepłej wodze rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zakwas żytni. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dosypujemy oba rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie. Na sam koniec dolewamy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub folią, żeby nie wysychało, na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy na blat, formujemy bochenek i przekładamy na blaszkę na papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Na koniec smarujemy jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Chleb pieczemy w temperaturze 230st. ok. 20 minut. Chlebek ma ok. 25cm długości. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.
W ciepłej wodze rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zakwas żytni. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dosypujemy oba rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie. Na sam koniec dolewamy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub folią, żeby nie wysychało, na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy na blat, formujemy bochenek i przekładamy na blaszkę na papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Na koniec smarujemy jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Chleb pieczemy w temperaturze 230st. ok. 20 minut. Chlebek ma ok. 25cm długości. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.
Wartość energetyczna całego chleba – 1860kcal
Wartość energetyczna 1 kromki – 75kcal
Wartość energetyczna 1 kromki – 75kcal