Składniki na zaczyn:
5 łyżek zakwasu (50g)
ciepła woda (120ml)
mąka pszenna (180g)
Składniki na bułki:
mąka pszenna (300g)
mąka żytnia (50g)
ciepła woda (160ml)
1 łyżeczka soli
drożdże (20g)
zaczyn
jajko do posmarowania
posypki (ziarna, mak, sezam)
5 łyżek zakwasu (50g)
ciepła woda (120ml)
mąka pszenna (180g)
Składniki na bułki:
mąka pszenna (300g)
mąka żytnia (50g)
ciepła woda (160ml)
1 łyżeczka soli
drożdże (20g)
zaczyn
jajko do posmarowania
posypki (ziarna, mak, sezam)
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn. Do miski dajemy gotowy zakwas, ciepłą wodę i mąkę pszenną, mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 12 godzin w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu przygotowujemy ciasto właściwe do pieczenia bułek. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dolewamy to do zaczynu i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy oba rodzaje mąki i sól. Wyrabiamy ciasto najlepiej ręcznie. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia, po czym wyciągamy ciasto, rozciągamy, kilka razy ugniatamy i pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyciągamy, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki, układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy bułki pod przykryciem jeszcze na około 45 minut do wyrośnięcia, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami (opcjonalnie). Pieczemy w temperaturze ok. 230st. przez 15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 12szt dużych bułek.
Wartość energetyczna całego ciasta na bułeczki – 2015kcal
Wartość energetyczna 1 bułeczki – 165kcal