logo

logo

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Gruszki w occie





Składniki:
gruszki (2kg)
przyprawy (pieprz czarny ziarnisty, goździki, laska cynamonu)

Zalewa:
½ szklanki octu
2 szklanki wody
½ szklanki cukru (100g)
2 łyżeczki soli

 


Przygotowanie:
Do tego przepisu potrzebujemy twardych gruszek. Obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki lub ćwiartki. Wkładamy do słoików. Jako przyprawy możemy dodać pieprz czarny, który doda ostrości, goździki, laskę cynamonu, a dla koloru kurkumę.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut.