Składniki:
owoce nasturcji
przyprawy (goździki, ziele angielskie, pieprz czarny)
Zalewa:
½ szklanki octu (0,1l)
2 szklanki wody (0,5l)
½ szklanki cukru (100g)
2 łyżeczki soli
owoce nasturcji
przyprawy (goździki, ziele angielskie, pieprz czarny)
Zalewa:
½ szklanki octu (0,1l)
2 szklanki wody (0,5l)
½ szklanki cukru (100g)
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do zrobienia tych podrobionych kaparów zrywamy zielone owoce nasturcji, które wrzucamy na wrzątek z łyżeczką soli i gotujemy 5 minut. Nasturcje wyciągamy z wody i wrzucamy do słoiczków. Najlepiej małych, takie są najbardziej ekonomiczne w użyciu.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut.
Uprawa nasturcji nie jest skomplikowana. Wysiewa się ją na przełomie kwietnia i maja prosto do gruntu. Dość szybko kiełkuje, po 2 tygodniach coś tam już widać, kwitnie od czerwca do jesieni. Dojrzałe owoce (tylko zielone) zbiera się w sierpniu i wrześniu.
Do zrobienia tych podrobionych kaparów zrywamy zielone owoce nasturcji, które wrzucamy na wrzątek z łyżeczką soli i gotujemy 5 minut. Nasturcje wyciągamy z wody i wrzucamy do słoiczków. Najlepiej małych, takie są najbardziej ekonomiczne w użyciu.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut.
Uprawa nasturcji nie jest skomplikowana. Wysiewa się ją na przełomie kwietnia i maja prosto do gruntu. Dość szybko kiełkuje, po 2 tygodniach coś tam już widać, kwitnie od czerwca do jesieni. Dojrzałe owoce (tylko zielone) zbiera się w sierpniu i wrześniu.