logo

logo

niedziela, 26 sierpnia 2012

Pasta paprykowa





Składniki:
papryka zielona lub czerwona (3kg)
1-2 papryczki chili
1 przecier pomidorowy (200g)
1 główka czosnku
cukier (100g)
ocet (150ml)
sól (20g)


 


Przygotowanie:
Paprykę myjemy, obieramy z gniazd nasiennych. Mielimy surową w maszynce do mięsa lub w robocie z nożami. Chodzi o to, żeby ją rozdrobnić, ale nie na papkę, mają być widoczne małe kawałeczki. Mielimy też papryczkę chili i obrany czosnek. Wrzucamy wszystko do garnka, zagotowujemy. Dodajemy cukier, sól, ocet i przecier pomidorowy.

Gotową pastę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut. 


10 komentarzy:

  1. Właśnie ją mam na porannych kanapkach, na pomidorku, zamiast musztardy/majonezu/keczupu. A mój mąż ma ją na wędlince :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile kalorii bedzie miala łyżeczka takiej pasty?

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko z córką :) Nie mam pojęcia, może z 5kcal? coś koło tego.

    OdpowiedzUsuń
  4. znam podobny ale jest tam jeszcze olej

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam kilka słoików ale zmodyfikowałam dodając zamiast ostrej papryczki marchew i cukinię, mojemu mężowi smakuje więc super :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, co chwilę piszecie o modyfikacjach moich przepisów na przetwory, takie ciekawe połączenia a ja już nie mam miejsca i słoików!!! Będę za rok kombinować :) Dzięki za pomysły na urozmaicenia :)

      Usuń
  6. a ja mam wątpliwości, czy po zmieleniu tej papryki nie są wyczuwalne skórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są, ja i mąż lubimy, dzieci już mniej.

      Usuń