Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (50ml)
drożdże (20g)
masło (10g)
przyprawy (sól)
Składniki na farsz:
1 kostka białego sera (200g)
½ paczki szpinaku rozdrobnionego (200g)
2 cebule (100g)
przyprawy (sól, pieprz. czosnek)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Szpinak rozmrażamy, odparowujemy nadmiar wody, przyprawiamy solą, czosnkiem. Szpinak i podsmażoną cebulę łączymy z białym serem i ugniatamy gładką, jednolitą masę.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy do mąki, przyprawiamy i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na ok. 2-3mm i kroimy na małe prostokąty, o wymiarach ok. 4x8cm. Na każdy pasek nakładamy farsz i zawijamy paszteciki, układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Paszteciki zostawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 150st ok. 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Wartość energetyczna całego ciasta i farszu na paszteciki – 920kcal
Wartość energetyczna 1 pasztecika – 45kcal