logo

logo

niedziela, 26 sierpnia 2012

Paszteciki ze szpinakiem i białym serem

 

Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (50ml)
drożdże (20g)
masło (10g)
przyprawy (sól)

Składniki na farsz:
1 kostka białego sera (200g)
½ paczki szpinaku rozdrobnionego (200g)
2 cebule (100g)
przyprawy (sól, pieprz. czosnek)




Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Szpinak rozmrażamy, odparowujemy nadmiar wody, przyprawiamy solą, czosnkiem. Szpinak i podsmażoną cebulę łączymy z białym serem i ugniatamy gładką, jednolitą masę.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy do mąki, przyprawiamy i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na ok. 2-3mm i kroimy na małe prostokąty, o wymiarach ok. 4x8cm. Na każdy pasek nakładamy farsz i zawijamy paszteciki, układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Paszteciki zostawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 150st ok. 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.



Wartość energetyczna całego ciasta i farszu na paszteciki – 920kcal

Wartość energetyczna 1 pasztecika – 45kcal



8 komentarzy:

  1. jak dla mnie rewelacja! świetne na spotkanie ze znajomymi czy piknik, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm.. Zrobiłam, ale nie porwały mnie.
    Nie bardzo lubię biały ser, myślałam, że szpinak zabije jego smak.
    Ale... najlepsze wg mnie były na trzeci dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  3. W której wersji smaczniejsz? Na ciepło czy zimno? Jaki sosik do nich pasuje? A może same sie bronią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno dobre, w sumie bez sosiku, Przypieczone prosto z piekarnika też dobre, choć to były na imprezę, to biłam po łapkach.

      Usuń
  4. Hmm. Planuje zrobic sobie dużą rolade z połowy porcji na jutrzejszy obiad. Co sądzisz ? Wyjdzie coś ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, robię je dzisiaj na spotkanie z koleżankami. Uwielbiam Twojego bloga,dziękuję za pyszne przepisy.

    OdpowiedzUsuń