logo

logo

niedziela, 26 sierpnia 2012

Pasta z kabaczka





Składniki:
kabaczek (1kg)
1-2 papryczki chili
cukier (50g)
ocet (100ml)
sól (2 łyżeczki)






Przygotowanie:
Kabaczka obieramy ze skórki, jeśli jest młody można zostawić gniazda z pestkami, moim zdaniem dodają paście smaku i uroku. Przy starych pestki są już twarde, wtedy lepiej je usunąć. Kroimy go w kostkę, podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier, ocet, sól i pokrojoną drobno papryczkę chili.

Gotową pastę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut. 


4 komentarze:

  1. zrobiłam na zimę, na razie trochę skosztowałam. Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta z przepisu mojej teściowej :) Od kilku lat moja ulubiona :)

      Usuń
  2. z czym sie to je? jako salatka do obiadu czy raczej na kanapki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie pasty jakie robię na zimę to tak na zastępstwo majonezu, keczupu, musztardy na kanapki, do mięs, nawet do frytek czy zwykłych ziemniaków. Taki dodatek w postaci 1 łyżki pasty do obiadu na przykład, jak salsy i inne sosy. Mój mąż to nawet kiełbaski z wody je z tymi pastami, więc do wielu rzeczy pasują.

      Usuń